Suđenje

Tupajić Milan i ostali: Suđenje za ubistva u Novoseocima počinje 29. marta

15. Marta 2021.12:31
Suđenje devetorici optuženih za ubistva i prisilno preseljenje na području Sokoca počet će 29. marta, rečeno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Za ubistva 49 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Novoseoci i prisilno preseljenje stanovništva u septembru 1992. godine optuženi su Milan Tupajić, Dragomir Obradović, Momčilo Pajić, Aleksa Gordić, Miladin Gašević, Momir Kezunović, Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka.

Oni su optuženi za zločin protiv čovječnosti. Na teret im je stavljeno da su zločin počinili u okviru širokog i sistematičnog napada u svojstvu predstavnika civilnih vlasti, komandanata i pripadnika 2. romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Na statusnoj konferenciji Vijeće je izdalo smjernice i sugestije s ciljem efikasnog i korektnog vođenja postupka.

Predsjedavajuća Vijeća Dalida Burzić kazala je da Tužilaštvo treba napraviti tabelu sa imenima svjedoka i precizirati okolnosti na koje će svjedočiti, kao i prijedlog utvrđenih činjenica. Ona je pozvala Odbrane da se izjasne da li ima nespornih dokaza i činjenica kako bi se suđenje brže odvijalo.

Burzić je navela da je predloženo pozivanje 20-ak svjedoka Tužilaštva radi izjašnjenja o imovinskopravnom zahtjevu i na okolnost prepoznavanja stradalih, pozivajući strane da se probaju dogovoriti da li se službenom zabilješkom mogu riješiti ova pitanja.

Braniteljica Nina Kisić na ročištu je izrazila protivljenje saslušanju četiri zaštićena svjedoka Tužilaštva BiH, koji nisu predloženi u optužnici sa ostala 144 svjedoka. Ona smatra da se ne radi o tehničkoj grešci, kako je navelo Tužilaštvo u podnesku, jer ni u prvobitnoj optužnici, koja je ranije vraćana na doradu, ta četiri svjedoka nisu bila spomenuta.

Tužilac Ivan Matešić je rekao da se radi o grešci i da se to vidi kroz zapisnike i rješenja o određivanju mjera zaštite.

Vijeće je najavilo da će o ovom pitanju odlučiti do početka suđenja.

Tužilac Matešić je na ročištu zatražio produženje mjera zabrane putovanja, sastajanja sa svjedocima i sedmičnog javljanja u policiju. Većina Odbrana najviše se protivila obaveznom javljanju i nemogućnosti kontaktiranja branilaca sa pojedinim svjedocima. Matešić je kazao da se ne protivi da se javljanje prorijedi na 15 dana, kao i da nije protiv kontaktiranja svjedoka, ali sukcesivno kako budu predlagani.

Tužilac je naveo da smatra da su određene mjere razumne s obzirom na težinu djela i fazu postupka.

Burzić je rekla da zbog pandemije i uvedenih mjera ne može unaprijed odrediti termine za vođenje ovog predmeta, osim nastavka zakazanog za 14 dana, kada će biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi.

 

Marija Taušan