Suđenje

Pantić i ostali: “Zvjerski ubijali sve redom”

18. Februara 2021.14:58
Na suđenju za zločin počinjen u općini Milići, svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako misli da je Radomira Pantića vidio u policijskom vozilu u Zaklopači 16. maja 1992. godine, na dan kada je ubijeno 60 osoba.

Radomir Pantić. Foto: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok Z-21, koji je iskaz dao videolinkom, ispričao je kako je 16. maja 1992. godine Zaklopača opkoljena, te izvršen napad na civilno stanovništvo. Pojasnio je da su prvo došla dva vozila – civilna Lada Niva i policijsko vozilo, a da je nakon kraće pauze došla još kolona od deset do 15 vozila.

Kazao je da se nalazio nekoliko metara od puta kojim je prošla kolona.

“Mislim da je Radomir Pantić bio kao suvozač u policijskom autu”, rekao je Z-21 i dodao da druge osobe nije mogao prepoznati.

Odbrana Pantića je upitala svjedoka da li je ikada ikome kazao da je vidio Pantića tog dana u policijskom vozilu, na šta je on prvobitno odgovorio da nije, a potom istakao da je to “rekao na potrebnim mjestima”. Z-21 je Odbrani potvrdio da ne zna nikoga ko je optuženog vidio 16. maja 1992. u Zaklopači.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine, optuženi su Radomir Pantić, Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić i Nikola Lošić.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Z-21 se nakon prolaska kolone sakrio u jedan objekat. Opisao je da je kolona opkolila selo, a da su naoružane osobe ušle u selo i počele “zvjerski ubijati sve redom”.

Kroz šupljine objekta u kojem se nalazio, kako je naveo Z-21, vidio je čovjeka koji je došao do mjesta u blizini i ubio jednog člana njegove porodice. Također je rekao i da je čuo za ubistvo jedne žene i njene djece.

Z-21 je naveo da je vidio kolonu kako odlazi, kao i mrtve mještane, jer je među njima tražio člana svoje porodice.

“Pregledao sam sve mrtve od prvog do zadnjeg. Sve sam ih prepoznao, svih 60. (…) Interesatno je da su svi ubijani u blizini, sa rasprskavajućom municijom, tako da je svakom mozak bio prosut po kaldrmi. Oko 40 mrtvih je ležalo na putu zvanom kaldrma”, kazao je, dodavši da njegov srodnik nije bio među mrtvim osobama.

Naglasio je da nije vidio, ali da je čuo da su dvije osobe zaklane.

Nakon ovog događaja Z-21 se krio s drugim osobama na lokalitetu odakle se pružao dobar pogled na selo, te je, kako je pojasnio, za nekoliko dana došla kolona vozila iz pravca Milića i bager koji je kopao grobnicu na mjestu pilane.

Na upit Pantićeve Odbrane da li je čuo da je Pantić bio tog dana u Zaklopači, svjedok je odgovorio da je to mogao čuti iz medija. On nije znao da li jeste ili nije, kada je davao izjavu 2012. godine, rekao da je prepoznao Pantića.

Na ovom ročištu svjedokinja Hanifa Dugalić je putem videolinka kazala kako je u Zaklopači stradao njen suprug Raif, te izjavila da je zainteresovana za krivično gonjenje osoba koje se terete za njegovu smrt i da traži naknadu štete.

Suđenje će se nastaviti 4. marta.

Lamija Grebo