Suđenje

Kostjerevac: Tužilaštvo traži kaznu za silovanje u Zvorniku

26. Januara 2021.13:05
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi zatražilo da Adem Kostjerevac bude proglašen krvim za silovanje počinjeno na području Zvornika.


Adem Kosjterevac. Foto: Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da je Kostjerevac od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u podrumu mlina u selu Bajrići najmanje dva puta prisilio na seksualni odnos ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju.

Tužilac Milanko Kajganić rekao je da je dokazano da je optuženi ova djela počinio vršeći stražarsku dužnost, u svojstvu pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

“Oštećena je na jasan i nedvosmislen način identifikovala optuženog kao osobu koja ju je silovala”, istakao je Kajganić.

Dodao je da je optužena poznavala Kostjerevca i da ga je vidjela kada je dolazio kod njenog supruga radi nabavke namirnica.

Tužilac je napomenuo da je oštećena, 15 dana nakon što je razmijenjena, dala izjavu da je silovao optuženi.

On je kazao da je oštećena nezakonito lišena slobode i zlostavljana samo zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Podsjetio je na iskaze drugih svjedoka koji su potvrdili njene navode kako joj je bila ukazana pomoć zbog udaraca u glavu, te kako su joj određeni ljudi pomagali u Bajrićima.

Kajganić je ukazao na svjedočenja o tome da je Šahbaz Sinanović doveo oštećenu kući, gdje je bila i njegova supruga Fatima. Dodao je da je oštećena odatle odvedena poslije pet dana i razmijenjena.

Tužilac je rekao da je teza Odbrane povremeno bila da je riječ o pogrešnoj identifikaciji, te da je uložila fotografije Šahbaza i Muharema Sinanovića. Prema njegovim riječima, ta teza nije održiva jer je oštećena poznavala obojicu od prije rata i izjavila je da je oni nisu zlostavljali.

Kajganić je zatražio da Kostjerevcu bude izrečena kazna srazmjerna počinjenom djelu i sudskoj praksi.

Punomoćnik oštećene Radivoje Lazarević kazao je da ostaje kod ranije podnesenog imovinskopravnog zahtjeva.

Za 16. februar zakazana je završna riječ Odbrane.

 

Marija Taušan