Suđenje

Suvara: Oštećena mu rekla da je silovana

22. Januara 2021.14:08
Na suđenju Dušku Suvari, koji je optužen da je tokom 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području općine Glamoč počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, svjedok Državnog tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je da mu je oštećena S-2 rekla da je silovana.


Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Radoljub Marić je ispričao da ga je rat zatekao u Glamoču u sastavu rezervne civilne policije, te da je poznavao optuženog Duška Suvaru. Prisjetio se događaja za koji vjeruje da se dogodio u ljeto, “jer je trava bila pokošena”, kada je na povratku iz lova vidio dvije osobe, muškarca i ženu, kako sjede na livadi, te se uputio prema njima.

Muškarac koji se nalazio na livadi vikao mu je da ne prilazi, opisao je svjedok, dodavši da ga nije poslušao te je nastavio hodati prema njima, nakon čega je taj muškarac uperio pištolj prema njemu. Sačekao je svjedoka da priđe, a kada je Marić prišao, muškarac je spustio pištolj.

“Mislim da je Duško Suvara bio”, rekao je svjedok, objasnivši da je Suvaru i njegovog brata znao po nadimcima.

On je kazao da je svjedokinja S-2 bila s njim na livadi, što mu je bilo sumnjivo jer je “ona udata i poštena žena”.

Marić je ispričao da je sjedio s njima na livadi, ali da se ne sjeća o čemu su pričali. On je rekao da je S-2 sjedila skupljena i izgledala je blijedo.

“Ja sam gledao u njenom pravcu, nisam mogao da ocijenim da li je tu svojevoljno ili prisilno”, kazao je Marić.

Kako je rekao, nakon tog susreta otišao je kući i ispričao porodici da je sreo Suvaru i S-2 zajedno, te da je sutradan čuo da je “bio čin silovanja”, što mu ni S-2 ni S-3 nisu potvrdili.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je 1992., kao pripadnik VRS-a, dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te prijetnjama po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne povrede.

Optužen je za silovanje svjedokinja S-1 i S-2. Prema optužnici, on je svjedokinju S-2 zatekao u kući sa suprugom, gdje ih je zlostavljao, a potom nju odveo na livadu, gdje ju je udarao, porezao nožem i silovao.

Drugi svjedok Veljko Dakić izjavio je da je kao vojnik bio mobilisan u radnoj obavezi, te je bio raspoređen da ide na Barice, na liniju, ali kako je autobus kasnio, on je odlučio da se vrati kući.

“Mislim da je bilo ljeto”, kazao je svjedok.

Pri povratku kući, rečeno mu je da je Suvara odveo S-2, te je on krenuo da je traži. Kako nije bila kod kuće, pronašao ju je u zgradi “Elektrodistribucije”, koja se, kako je kazao, nalazila naspram kuće.

Nakon toga, Dakić je ispričao da je odveo S-2 svojoj kući.

“Ona je rekla da je silovana”, kazao je Dakić, te rekao da je potom ostavio S-2 s njegovom ženom da razgovaraju.

On je kazao da je S-2 silovao Hans i da je ona bila u lošem stanju, uplašena i uplakana.

“Ona je tu ostala, ja sam ujutru otišao da tražim S-3”, rekao je on, pojasnivši da su S-2 i S-3 u bračnom odnosu, te da su ostali u njegovoj kući 15 do 20 dana.

Na upit Osmića da li je ovaj slučaj prijavljen igdje, svjedok je kazao da jeste i da je S-2 sutradan odvedena kod ljekara.

Nastavak suđenja je zakazan za 19. februar.