Vijest

Potvrđena optužnica za zločine u Bosanskoj Krupi

22. Januara 2021.16:32
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka, koje Državno tužilaštvo tereti za ubistva zatočenika iz logora “Omarska” i drugih civila iz Prijedora, u ljeto 1992. godine.


Prijedor. Foto: BIRN BiH 

“Optuženi se terete za ubistvo 44 zatočenika iz logora ‘Omarska’, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik kod Bosanske Krupe, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću”, navelo je ranije Tužilaštvo BiH.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa u julu 1992. godine lično i direktno sudjelovali u odvođenju, a potom i ubistvu civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, žrtve su bile nezakonito zatočene u logoru “Omarska” u općini Prijedor, te odvedene radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac” na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni.

“Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac” i identificirani 2000. godine”, saopćeno je ranije.

Prema Tužilaštvu, Kotur i Ćulibrk su početkom augusta 1992., u mjestu Donji Dubovik, presreli skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću i ubili ih. Njihova tijela ekshumirana su iz iste jame.

Uskoro bi se pred Sudom BiH trebalo zakazati ročište za izjašnjenje o krivnji.

*Ovaj tekst je ispravljen u naslovu – mjesto počinjenog zločina nije Prijedor već Bosanska Krupa.

Emina Dizdarević Tahmiščija