Suđenje

Ćorić i ostali: Saslušanje svjedoka bez prisustva javnosti

20. Januara 2021.15:07
Suđenje za zločine počinjene u Mostaru nastavljeno je saslušanjem zaštićenog svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine bez prisustva javnosti.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedoku Tužilaštva BiH ranije je dodijeljen pseudonim AD, a na današnjem ročištu je odlučeno da će svjedočiti bez prisustva javnosti s obzirom da je u drugom postupku imao iste mjere.

Optužnica tereti Juru Kordića, Dražena Lovrića, Darija Sušca, Nedžada Tinjka, Nuhana Šikala, Darija Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Ančića i Slavka Golemca za zločin protiv čovječnosti.

Optuženi su za zločine nad civilnim bošnjačkim stanovništvom u logorima “Vojno” i “Heliodrom”, gdje su nezakonito hapšeni i zatvarani, držani u nehumanim uslovima, odvođeni na prisilni rad, fizički, psihički i seksualno zlostavljani te mučeni tokom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Ročište u ovom predmetu posljednji put je održano 10. februara prošle godine, a prekid je uslijedio zbog pandemije virusa korona. Suđenje je formalno obnovljeno, a uz saglasnost stranaka prihvaćeni su do sada izvedeni dokazi.

Ovo je jedan od prvih postupaka s većim brojem optuženih koji je nastavljen nakon što su u martu prošle godine zbog pandemije prekinuta suđenja u predmetima sa više od pet optuženih.

Marija Taušan