Suđenje

Pantić i ostali: Vozači u Novom Sadu čuli za ubistva

12. Januara 2021.16:43
Svjedoci Odbrane ispričali su kako su bili na istovaru rude u Novom Sadu kada su čuli za ubistva počinjena u selu Zaklopača (opština Milići).


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Dvojica nekadašnjih vozača “Boksita” kazali su da su bili u luci u Novom Sadu kada su čuli za upad u Zaklopaču. Oni su nabrojali imena drugih kolega vozača koji su bili među njima, uključujući Duška Vagurića, Radomira Bašića, Savu Đukanovića, Miloša Bučalinu i Dragana Milinkovića.

Svjedočeći na poziv Odbrane prvooptuženog Radomira Pantića, Rade Đukanović je rekao da su rudu prevozili iz Milića do Novog Sada i da su do granice išli uz pratnju zbog bezbjednosnih razloga.

Prisjetio se da je jednog dana u aprilu ili maju 1992. u luku došao kolega Luka Cvetković i kazao im da je u Zaklopaču “upala neka vojska i napravila belaj”.

On je precizirao da je Cvetković krenuo nakon njih radi nabavke rezervnih dijelova. Naveo je da je Cvetković to čuo u Milićima.

Svjedok je rekao da su se kamionima vraćali sutradan i da su se do sedam sati morali okupiti na granici kako bi se ponovo uz pratnju vratili u firmu.

Pantić je optužen s Brankom Jolovićem, Milomirom Miloševićem, Nenadom Vukotićem i Nikolom Lošićem za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine.

Prema optužnici, Pantić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević policajac, a ostala trojica pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Rade Zekić posvjedočio je da je takođe bio u luci u Novom Sadu kada je došao Luka Cvetković i kazao im za Zaklopaču.

“Rekao je da je ušla neka vojska, pobili i popalili… dosta življa”, prisjetio se Zekić.

On je potvrdio da bi se nakon noćenja vraćali ujutro do granice, gdje ih je čekala pratnja.

Diko Vukašinović je kazao da je bio direktor za saobraćaj u “Boksitu” i da je organizovao prevoz rude.

On je objasnio kako je ruda prevožena za Novi Sad. Naveo je da se kretalo 11-12 sati, da se do granice išlo uz pratnju, a da su se nakon istovara i noćenja, kamioni vraćali na granicu ujutro, a potom u firmu. Dodao je da je ruda tovarena na kamione i da su drugi vozači kretali.

Vukašinović je rekao da je bio u preduzeću kada je čuo za ubistva u Zaklopači.

“Počela je priča da je pobijeno puno ljudi. Najvjerovatnije i naša dva vozača”, kazao je svjedok.

Na pitanje Tužilaštva, on je odgovorio da nisu vodili šihtericu za vozače.

Sva tri svjedoka su govorila i o zasjedi u Konjević Polju kada je nekoliko njihovih kolega u kamionima izgubilo život.

Nakon saslušanja svjedoka ragovarano je o daljim planovima za izvođenje dokaza. Sudija Mira Smajlović naložila je Tužilaštvu da u skorije vrijeme pokuša riješiti pitanje saslušanja preostalih svjedoka. Ona je napomenula da skoro godinu postoje problemi u vezi sa kontaktiranjem određenih svjedoka i da se ne može unedogled čekati.

Suđenje se nastavlja 4. februara.

Marija Taušan