Suđenje

Kostjerevac: Završne riječi na suđenju za silovanje u Zvorniku krajem ovog mjeseca

5. Januara 2021.12:24
Na suđenju za zločin počinjen 1992. godine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao da mu je oštećena ispričala da ju je silovao optuženi Adem Kostjerevac i da je mučena u vrijeme kada je bila trudna.

Adem Kostjerevac. Foto: Tužilaštvo BiH

Žarko Obradović rekao je da su mještani, prije napada na Novo Selo 17. septembra 1992. godine, bili mobilisani i držali seoske straže. Ispričao je da su napadnuti s tri strane, te su se povukli prema rijeci Drini. On je kazao da im je na dan napada došla pomoć iz Drinjače.

Kako je ispričao, pri napadu je muž oštećene ranjen, te je ostao u kući s njom. Dodao je da mu je muž oštećene rekao da je vidio kada je ona odvedena i ko ju je odveo.

Obradović je naveo da je oštećena razmijenjena u Srebrenici, te da pri povratku “nije imala svoju kilažu”.

“Imala je najmanje 25 kilograma manje”, kazao je.

Svjedok je ispričao da mu je oštećena rekla da je bila zarobljena i da ju je u zaselak Bare odveo “Šiško”, kojeg je on poznavao iz komšiluka. Tu joj je glavu, zbog udarca, previo Refik Mustafić, a nakon toga je, prema riječima svjedoka, odvedena u Bajriće.

“Pričala je da je odvedena u zaseok Bajriće, u zatvor”, izjavio je Obradović.

Svjedok je kazao da mu je oštećena rekla da je silovana, i da je u tom periodu bila trudna tri ili četiri mjeseca.

“Silovao je Adem Kostjerevac, zvani ‘Dupla palica’”, kazao je Obradović.

Oštećena mu je ispričala da je mučena, te da su joj Ajka Junuzović i njen suprug donosili svoju hranu.

Svjedok je objasnio da je oštećena poznavala optuženog. Dodao je da se oštećena udala početkom 1992. godine, te nije mogla poznavati Kostjerevca odranije. Kako je pojasnio, Kostjerevac je išao u školu s mužem oštećene, te su se oni poznavali odranije.

Krajem aprila 1992. godine, kako je rekao, Kostjerevac je došao ispred svjedokove kuće, naoružan, i kazao mu da treba da “dovuče sijena” za njegovu sestru.

“Hoću da odeš i dovučeš sijeno, pošto sestra nema šta da polaže”, rekao je svjedok, dodavši da je to i učinio, a da je Kostjerevac sve vrijeme bio s njim. Pri završetku posla, Kostjerevac ga je pitao koliko je dužan, na šta je svjedok kazao da nije ništa.

Tužilaštvo BiH tereti Kostjerevca, kao bivšeg pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Zvorniku, da je u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Braniteljica Mirna Delalić pitala je Obradovića kako zna za nadimak “Dupla palica”, na šta je on rekao da je čuo da su ga tokom rata tako zvali.

Delalić je upitala zašto u ranijoj izjavi nije spomenuo ovaj nadimak, a svjedok je kazao da se nije sjetio.

“Prije rata nije zvan ‘Dupla palica’”, rekao je svjedok.

Na upit braniteljice s kim je razgovarao o događajima koji su se desili tada, on je odgovorio da je razgovarao sa oštećenom, njenim mužem i sa izvjesnim Lazarom iz boračkog sastava, te sa policajcima tokom izjave koju je davao prije tri mjeseca.

Na upit Vijeća kako je Kostjerevac izgledao u tom periodu, svjedok je kazao da je bio “normalan, nije bio popunjen”, te da, kada je dolazio zbog sijena, nije imao brkove.

Presjedavajuća Vijeća Mira Smajlović je rekla da je saslušanjem ovog svjedoka završen dokazni postupak, te da je iznošenje završne riječi Tužilaštva planirano za 26. januar.