Članak

Svjedok zahvalan Tribunalu

28. Augusta 2014.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Velimir Dunjić negirao je da je, kao komandant Igmanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. i 1993. godine otvarao nesrazmjernu artiljerijsku vatru na ciljeve u Sarajevu.

This post is also available in: English

U unakrsnom ispitivanju, Haško tužilaštvo je Dunjiću predočilo da ga je za neproporcionalnu upotrebu artiljerije, na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optužio nadređeni komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislav Galić.

Dunjić je uzvratio da to prvi put čuje i da se “iz dokumenata vidi da nikad nije dobio upozorenje da artiljeriju upotrijebi na neproporcionalan način”.

“U slučaju napada, upotrebljavao sam sva sredstva da uništim neprijatelja – to je tačno… Ja ne znam šta je nesrazmjerna upotreba oružja”, kazao je svjedok.

Dunjić je tvrdio i da je razlog za njegovo smjenjivanje sa dužnosti komandanta Igmanske brigade VRS-a nije bila neproporcionalna vatra na Sarajevo, kako je tvrdio Galić, nego fizički sukob koji je imao s Galićem.

Dunjić je dao iskaz na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću, koji je optužen za terorisanje građana Sarajeva kampanjom snajperskih i artiljerijskih napada. Sudi mu se za genocid počinjen u Srebrenici i sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.  

Radovanu Karadžiću se trenutno sudi u Haagu za iste zločine, a Stanislav Galić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Sarajevu.

Dunjić je tokom svjedočenja negirao i da je znao za bilo kakve zločine pripadnika njegove brigade, uključujući i grupu “šešeljevaca” koju je predvodio Branislav Gavrilović zvani Brne.

Pri tom iskazu je ostao i nakon što mu je tužilac citirao izvještaj bezbjednosnih organa VRS-a koji su ga nazvali “glavnim organizatorom paravojnih formacija”.

Upitan da li je tačno da nikada nije pokrenuo disciplinski postupak protiv Gavrilovićevih ljudi, odgovorio je: “Mislim da je tačno”.

Na kraju iskaza, Dunjić se zahvalio Tribunalu što mu je omogućio da svjedoči u odbranu “velikog srpskog junaka Ratka Mladića”, poslije čega ga je predsjedavajući sudija Alphons Orie ukorio, podsjećajući da je Mladić optužen za ratne zločine.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 1. septembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English