Suđenje

Stupar i ostali: Optuženi bio na sahrani 11. jula

21. Decembra 2020.13:51
Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedokinja Odbrane je kazala da su 11. jula na sahranu njenom mužu došli pripadnici rezervnog sastava policije i optuženi Simo Stupar.


Simo Stupar i Zoran Tešić. Foto: BIRN BiH

Rada Stojišić je kazala da joj je muž poginuo u zasjedi 10. jula kao pripadnik rezervnog sastava policije, zajedno s još jednim kolegom, a da je nekoliko njih bilo ranjeno. Kako je ispričala, na sahranu su došli svi pripadnici rezervnog sastava policije.

“Bio je Zoran Stupar, Miloš Matić, Simo Stupar, Željko, ne mogu mu se prezimena sjetiti”, navela je Stojišić.

Ona je kazala da joj je muž sahranjen na groblju u selu Mišari u jedan sat poslijepodne, a da je i drugi kolega koji je poginuo sahranjen nakon njega, u istom selu, ali na drugom groblju.

Na pitanje tužioca Dževada Muratbegovića da li zna kada se desila zasjeda i da li je bila na tom mjestu, svjedokinja je odgovorila da se nesreća desila u četiri sata poslijepodne i da nije bila na tom mjestu naknadno.

Stupar je sa Zoranom Tešićem optužen za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci i napadi na sela. Terete se i da su u periodu od aprila do kraja septembra 1992. godine na području općine Vlasenica postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata.

Prema optužnici, Stupar je bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak suđenja zakazan je za 4. januar 2021. godine, kada je planirano da Odbrana Stupara uloži materijalne dokaze.

 

 

Azra Husarić Omerović