Suđenje

Perišić i Zoranović: Početkom februara završna riječ Tužilaštva BiH

21. Decembra 2020.17:25
Na statusnoj konferenciji na suđenju Božidaru Perišiću i Vinku Zoranoviću, optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice, dogovoreno je da će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine svoju završnu riječ iznijeti 3. februara 2021. godine.

Božidar Perišić i Vinko Zoranović. Foto: Sud BiH

Na statusnoj konferenciji je rečeno da će Odbrana prvooptuženog Božidara Perišića završnu riječ iznijeti 17. februara naredne godine, dok će se termin iznošenja završne riječi Odbrane drugooptuženog Vinka Zoranovića naknadno dogovoriti.

S obzirom da se, zbog koronavirusa, suđenja u ovom predmetu nisu redovno održavala, Tužilaštvo BiH i Odbrane su se usaglasili da se dokazni postupak neće ponovno izvoditi, niti će se čitati optužnica i uvodne riječi.

Perišiću zvanom Boban i Zoranoviću zvanom Joja se sudi zbog progona civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice – učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 25. marta 2016. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija