Suđenje

Kosorić i ostali: Izvođenje muškaraca iz autobusa i odvajanje na Tišći

21. Decembra 2020.18:05
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako joj je nakon odlaska iz Potočara, na Tišći odvojen maloljetni brat koji je kasnije uspio pobjeći.

Mile Kosorić i Momčilo Tešić. Foto: BIRN BiH

Hajra Nukić, svjedokinja državnog Tužilaštva, pred Sudom BiH kazala je kako je tokom rata živjela u centru Srebrenice u stanu sa mužem i djecom, odakle je s 10. na 11. jula protjerana u Potočare.

“Tog dana kobnog, granatiranje, ideš ispod vatre, ispod vatre se čovjek bori i ide ka Potočarima. Svi idu naprijed, vidite pored sebe da nekog granata udari”, ispričala je Nukić, dodajući kako je vidjela kako žene padaju pored nje, nakon čega dolazi u Potočare.

“Bilo je dosta fabrika i kako ko ulazi, nalazi sebi utočište. Ja sam bila u fabrici ‘11. mart’, tada sam imala dvoje djece, bio mi je brat, dvije sestre, otac, svekar i svekrva. Svi smo ušli tu skupa. Pješke došli, slabo je tu bilo prevoznog sredstva, samo ranjenici išli njima”, kazala je svjedokinja, dodajući kako su se ranjenici putem bacali na freze koje su tuda išle.

Kako je navela, ona je tu sa porodicom prenoćila, nakon čega je dan kasnije otišla autobusom prema Tišći.

“Sa mnom je otišao i Junuz Alić, on je izveden iz autobusa”, kazala je Nukić, dodavši kako je po dolasku u Tišću nastavila zajedno sa sestrom pješke ka Kladnju.

U Tišći je svjedokinja, kako je ispričala, vidjela odvajanje muškaraca, pa i onih maloljetnih, navodeći kako je njen brat, koji je ‘80. godište, također odvojen.

“Moj brat je odvojen, ali je pobjegao. Selimović Sejfulah se zove”, kazala je svjedokinja.

Ona je na pitanje branioca prvooptuženog Mileta Kosorića, da li su joj poznata imena drugih lica koja su odvojena, odgovorila da nisu.

Kosorić, nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčilo Tešić, bivši pripadnik Vojne policije ove brigade, se terete da su sa pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (Tišća) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Na ovom ročištu tužilac Predrag Tomić uložio je, među materijalnim dokazima, Zapisnik o primopredaji ovjerenih kopija iz Arhiva VRS-a, te Knjigu evidencije postavljenja Prve Vlaseničke brigade gdje se vidi da je Mile Kosorić postavljen za komandanta brigade u činu.

Pored toga, on je uložio i jedan vanredni borbeni izvještaj od 18. augusta 1995. godine i 11 redovnih borbenih izvještaja, koji, kako je pojasnio, ukazuju na to da su se izvodila zasjedna dejstva i nakon zauzimanja Srebrenice, a u potpisu je odštampano ime Kosorića, potpisano od drugog lica.

Odbrana prvooptuženog Kosorića je prigovorila na relevantnost vanrednog i devet redovnih borbenih izvještaja navodeći kako je Kosorić od 14. jula 1995. godine bio u Žepi, te je to izvan zone borbene odgovornosti.

Na jedan od borbenih izvještaja uložen je i prigovor zakonitosti, budući da se na njemu nalazi potpis drugačiji od potpisa Kosorića.

“U ovom slučaju imamo, ne piše za, ali svakom iole pažljivijem posmatraču ako uporedi ovaj potpis gdje piše Mile Kosorić, vidi ogromnu razliku. Mi smatramo da je ovo dokaz u kome potpis ne odgovara nazivu. Nije ga potpisao Kosorić, potpisalo ga drugo lice”, naveo je branilac Dragan Gotovac.

Odbrana drugooptuženog je kazala da bi da ospori sedam izvještaja budući da se radi o dokumentima koji nisu obuhvaćeni inkriminisanim periodom.

Naredno ročište zakazano je za 18. januar 2021. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj