Vijest

BIRN BiH objavljuje posebnu stranicu o “Zaboravljenim žrtvama”

11. Decembra 2020.16:32
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pokrenula je posebnu internet stranicu gdje će trajno biti dostupno deset priča i emisija TV Justice iz serijala “Zaboravljene žrtve”, koji je tokom deset mjeseci omogućio žrtvama i njihovim porodicama da podijele ono što su preživjeli i na taj način skrenu pažnju javnosti i pravosuđa na zločine koji još uvijek nisu procesuirani, kako bi se pokrenule istrage i podigle optužnice protiv odgovornih.

Tokom kampanje “Zaboravljene žrtve”, koja je pokrenuta 3. februara 2020. godine, objavljeno je ukupno deset priča o žrtvama neprocesuiranih ratnih zločina. Razgovarali smo sa žrtvama iz Bravnica kod Jajca, posjetili bivše logoraše iz Bratunca, porodice stradalih u Ljubuškom i druga mjesta u BiH gdje mnogi čekaju na satisfakciju koju donosi osuđujuća presuda.

Svakog ponedjeljka objavljivane su i fotografije žrtve rata ili članova njene porodice, koji su govorili o onome što su doživjeli i pozivali pravosudne institucije da reaguju. Ove priče i fotografije ostaju trajno dostupne na posebno kreiranoj internet stranici “Zaboravljene žrtve”.

Govoreći o kampanji “Zaboravljene žrtve”, direktor BIRN-a BiH Denis Džidić ističe kako je posljednjih godina sve manje suđenja za ratne zločine, što je dodatno usporeno pandemijom koronavirusa.

“Broj optužnica za ratne zločine na državnom nivou manji je svake godine, a svjedoci događaja umiru, pa je važno skrenuti pažnju na zločine za koje još uvijek nije suđeno, posebno na one slučajeve u kojima se osumnjičeni nalaze van BiH”, kaže Džidić, dodajući kako će BIRN BiH nastaviti rad na ovim pričama bez obzira na završetak ove kampanje.

Online kalendar neprocesuiranih zločina na posebnoj stranici – koji predstavlja jedinstveno mjesto na kojem se, po datumima događanja, nalaze informacije o neprocesuiranim zločinima – nastavit će se dopunjavati i nakon završetka projekta, i služit će kao izvor podataka koji će se koristiti na određeni datum u vezi sa zločinom, kako bi se javnost i nadležne institucije podsjetile na to, sve dok za taj zločin ne bude pokrenuta istraga ili ne počne suđenje.

Novinari BIRN-a BiH u ovomjesečnoj emisiji TV Justice posjetili su nekadašnje zatvorenike logora u Liplju nadomak Zvornika, koji su rekli da su komšije i dobrovoljci iz Srbije 1992. godine ubijali muškarce i silovali žene i djevojčice. Preživjeli su izgubili nadu da će dočekati pravdu, a pravni stručnjaci govore da je za rješavanje ovakvih predmeta neophodna efikasna regionalna saradnja.

U ovomjesečnoj emisiji govorili smo s djecom koja su preživjela i roditeljima osam žrtava masakra na igralištu u Vitezu, za čiju smrt niko nije odgovarao ni nakon 27 godina.

Kamere su zabilježile i priču u Sijekovcu, gdje su u proljeće 1992. godine počinjena ubistva civila, za koja je odgovarala samo jedna osoba pred Državnim sudom. Dvije osobe čije je prisustvo u Sijekovcu identifikovano u pravosnažnoj presudi, danas se nalaze u Hrvatskoj.

BIRN BiH je medijska nevladina organizacija specijalizirana za praćenje i izvještavanje o suđenjima za ratne zločine.

Od svog formiranja 2005. godine BIRN BiH informira javnost o procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima te Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) i Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS/MICT).

Projekat “Zaboravljene žrtve” je podržala Vlada Velike Britanije, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) kroz Regionalni projekat o ratnim zločinima (RWC).

Džana Brkanić