Suđenje

Kosorić i ostali: Odvajanje žena s prezimenom Orić

7. Decembra 2020.17:01
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako su u selu Tišća kod Vlasenice izdvojene žene s prezimenom Orić i ispitivane.


Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Džulija Orić je kazala da je sa djecom i ostalim komšijama otišla u Potočare nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu 11. jula 1995. i da su narednog dana krenuli prema Tuzli.

Svjedočeći videovezom iz Tuzle, ona je rekla da su se vozila zaustavila u Tišći i da je srpska vojska odvojila žene s prezimenom Orić.

Njoj je, kako je ispričala, jedan vojnik govorio da je snaha Nasera Orića, a ona mu je kazala da nije i objasnila za koga je udata. Orić je bio vojni komandant jedinica Armije BiH u Srebrenici.

Svjedokinja je navela da su joj djeca vrištala i da joj je prišao drugi vojnik i rekao joj da ide hraniti djecu.

Na pitanje kako su vojnici znali ko se preziva Orić, ona je kazala da ne zna. Navela je da nije vidjela da je neko pokazivao na njih, ali da je iz priča čula da je izvjesna Dina bila među vojskom.

Orić je izjavila da je potom pješke nastavila s drugim ljudima. Dodala je da su im vojnici rekli da ne idu prema potocima zbog mina.

Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, na teret je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (Tišća) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Vještak sudske medicine Rifat Kešetović iznio je nalaz o ekshumaciji i identifikaciji 16 posmrtnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici u Mršićima.

Vještak je rekao da su kod većine žrtava konstatovane strijelne povrede, uglavnom u predjelu glave.

On je kazao da je ekshumacija obavljena u maju 2009. u dvorištu jedne kuće i da su sve žrtve identifikovane DNK metodom. Naveo je da je 11 osoba imalo poveze na rukama.

Kešetović je objasnio da se u vrijeme ekshumacija ne zna tačan datum smrti i da se upisuje vrijeme kada je osoba posljednji put viđena živa.

Na pitanje Kosorićeve Odbrane, vještak je potvrdio da je moguće da prilikom otkopavanja grobnice bagerom ili alatom dođe do oštećenja kostiju, ali je rekao da se te povrede ne uzimaju u obzir prilikom utvrđivanja uzroka smrti.

On je objasnio da nije teško razlikovati povrede nastale za života i nakon smrti. U vezi sa zaključcima u nekim slučajevima da se vjerovatno radi o strijelnoj povredi, on je kazao da nije uvijek moguće utvrditi tačan uzrok smrti.

Kešetović je rekao da u grobnici u Mršićima nije bilo pokazatelja da su tijela naknadno ubacivana.

Nastavak suđenja je 21. decembra.

Marija Taušan