Vijest

Evropski ombudsman pokreće istragu nakon tvrdnji da je Hrvatska zlostavljala migrante

11. Novembra 2020.11:38
Evropski ombudsman otvorio je istragu o mogućem neuspjehu Evropske komisije da osigura da Hrvatska poštuje prava migranata i izbjeglica na svojim granicama.

This post is also available in: English


Migranti i izbjeglice u Bihaću, decembar 2019. Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

Ured evropskog ombudsmana u utorak je najavio da je otvorio istragu po pritužbi protiv Evropske komisije od strane organizacije za ljudska prava Amnesty International, koja tvrdi da je hrvatska granična policija napadala i zlostavljala migrante i izbjeglice.

Pritužba koju je podnio Amnesty “fokusira se na način na koji Komisija nastoji osigurati da hrvatske vlasti poštuju temeljna ljudska prava u kontekstu upravljanja granicama”, navodi se iz Ureda ombudsmana.

Direktorica Odjela Amnesty Internationala za evropske institucije Eve Geddie kazala je da su ta organizacija za zaštitu ljudskih prava i druge organizacije “dokumentirale brojna kršenja, uključujući i premlaćivanje i nasilje nad migrantima i tražiteljima azila od strane hrvatske policije, čije su plate možda isplaćivane iz fondova EU”.

“Današnja objava o istrazi evropskog ombudsmana o tome kako je Evropska komisija dozvolila da se nastavi korištenje fondova bez da osigura poštivanje ljudskih prava predstavlja značajan korak prema rješavanju pitanja ovih teških zlostavljanja i osiguravanju odgovornosti”, rekla je Geddie.

Pritužba Amnesty Internationala iz septembra, koja je pokrenula istragu, navodi da se “Komisija oglušila o izvještaje o stalnim zlostavljanjima”.

Dalje se navodi da je Hrvatska iskoristila preko 108 miliona eura iz Fonda EU za azil, migraciju i integraciju, te da je od 2017. godine dobila dodatnih 23,3 miliona eura hitne pomoći za migraciju i upravljanje granicama.

Dodaje se da je, “najavljujući 6,5 miliona eura hitne pomoći Hrvatskoj za nadzor granica 2018. godine”, Komisija izričito govorila o uspostavi mehanizma praćenja.

Evropski ombudsman navodi da je Hrvatska trebala uspostaviti mehanizam praćenja kako bi se osiguralo da su operacije upravljanja granicama u cijelosti usklađene s temeljnim pravima i zakonima Evropske unije. Međutim, pritužba Amnesty Internationala “potaknula je sumnje o tome da li je takav mehanizam i uspostavljen”, navodi se dalje.

Ured ombudsmana navodi da je postavio niz pitanja Komisiji, tražeći da na njih odgovori do 31. januara naredne godine.

U oktobru je Danish Refugee Council, koji pomaže migrantima u Bosni i Hercegovini, kazao za britanski The Guardian da je dokumentirao niz slučajeva brutalnog premlaćivanja, mučenja, ponižavanja, kao i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja migranata i izbjeglica uhvaćenih unutar teritorije Hrvatske.

Hrvatska je negirala te navode, pri čemu je Ministarstvo unutarnjih poslova u Zagrebu tvrdilo da to nije prvi put da The Guardian objavi takve navode “bez iznošenja bilo kakvih činjenica ili dokaza”.

Nakon tog izvještaja komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson rekla je da će o ovom pitanju razgovarati s vlastima Hrvatske.

“Ja ove izvještaje shvatam veoma ozbiljno (…) Hrvatske vlasti obavezale su se da će istražiti izvještaje o maltretiranju na njihovim vanjskim granicama, pomno pratiti situaciju i obavještavati Komisiju o učinjenon napretku”, napisala je Johansson na Twitteru.

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English