Suđenje

Kostjerevac: Zatražena isplata 25.000 KM oštećenoj

10. Novembra 2020.12:46
Na suđenju Ademu Kostjerevcu, optuženom za silovanje počinjeno 1992. godine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da mu je oštećena rekla da je silovana.

Adem Kostjerevac. Foto: Tužilaštvo BiH

Isak Isaković je ispričao da je u mjestu Kočani živjelo pretežno srpsko stanovništvo, te da je on poznavao većinu, “osim dijela Markovića”.

Govoreći o napadu na Kočane, svjedok je kazao da je bio na “seoskoj straži u šumi iznad svoga sela”. Sjeća se da je bilo maglovito i da je čuo pucnje.

Kako je rekao, krajem oktobra 1992. preselio se u Tuzlu, te se u Novo Selo vratio 2000. godine u pratnji policije Republike Srpske (RS).

Nakon povratka u Novo Selo, od komšije Žarka Obradovića saznao je da su u napadu ubijene četiri osobe – Zoran Ilić, Milosav Ilić, Ikonija Ilić i Lazar Ilić. Kasnije je, kako je posvjedočio, čuo za ubistvo još dvije osobe.

Isaković je kazao da je tada od Žarka Obradovića saznao da je oštećena silovana, što mu je i ona potvrdila.

Rekao je da ga je oštećena jedne prilike pitala za Adema Kostjerevca.

“Pitala je da li znam gdje se nalazi Kostjerevac Adem”, kazao je Isaković, objasnivši da joj je odgovorio da ne zna.

Isaković je rekao da je od oštećene čuo riječi “proganjat ću ga cijeli život”.

U optužnici se navodi da je Kostjerevac, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Zvorniku, u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Vještakinja Alma Bravo-Mehmedbašić iznijela je svoj nalaz i mišljenje u kojem je govorila o zdravstvenom stanju oštećene. Vijeće je upozorilo da se podaci o zdravstvenom stanju ne smiju iznositi u javnost.

Punomoćnik oštećene Radivoje Lazarević naveo je kako smatra da postoji dovoljno dokaza i činjenica o imovinskopravnom zahtjevu, te predložio da optuženi oštećenoj isplati novčani iznos od 25.000 konvertibilnih maraka (KM).

Prema službenom rasporedu Suda Bosne i Hercegovine, nastavak suđenja je 24. novembra.