Suđenje

Kosorić i ostali: Preživio strijeljanje muškaraca izdvojenih u Lukama

26. Oktobra 2020.19:01
Na suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je preživio strijeljanje na području Vlasenice.


Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Svjedok MK-1 je izjavio da je, nakon što su srpske snage 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu, otišao u Potočare sa ostalim narodom. Kazao je da je bio teško ranjen 1992. godine i da je imao probleme sa koljenom.

On je rekao da su odvajali muškarce, ali da je uspio ući u jedan autobus kada su se srpski vojnici nakratko udaljili. Naveo je da su stigli u Luke u opštini Vlasenica, gdje je iz autobusa izašao u naručju sa četvorogodišnjom kćerkom.

“Primijetio me srpski vojnik i kaže: ‘To dijete podaj nekom, a ti pođi s nama’… Pitao je: ‘Majore, gdje ćemo ga?’ Taj čovjek je bio u džemperu, sjedi. Nije ništa rekao. Pokazao je rukom nazad”, prisjetio se MK-1.

Svjedok je rekao da je odveden pred obližnju školu, gdje je zatekao medicinskog tehničara iz Srebrenice po imenu Abdulkadir. Dodao je da je u toku dana dovedeno još muškaraca i na kraju ih je bilo 22 ukupno. Kazao je da su neki vojnici prilazili i prijetili im, a da su neki razgovarali s njima.

Ispričao je kako se jedan u civilu predstavio kao Stanimir i pitao ga za Spomenka Garića, koji je radio u istoj firmi kao i svjedok. Dodao je da je Stanimir rekao da je Garić komandir Interventnog voda i hvalio ga kao borca.

MK-1 je izjavio da je predveče dovedena jedna lijepa i mlada djevojka, koju su uveli u školu, odakle se kasnije čulo njeno vrištanje. Ispričao je da su i njih kasnije uveli u jednu od učionica, a prethodno su im oduzeli novac.

Uveče je, kako je dodao, došao Spomenko Garić i pitao koji je od njih radio s njim. Kazao je da su kratko porazgovarali i da mu je, potapšavši ga, na izlasku rekao: “Pa dobro, vidjećemo nešto za tebe sutra.”

Kako je kazao, vojnici sa Garićem su bili u boljim uniformama i imali su povezane marame oko glave.

“On izlazi, oni ulaze. Postavljaju pitanja i tad kreće premlaćivanje”, prisjetio se MK-1.

Rekao je da je zadobio udarac šipkom iznad oka, usljed čega je krvario, kao i da je udaren čizmom u prsa. Kazao je da je Abdulkadir brutalno premlaćen, kao i da nisu mogli stajati od batina. Rečeno im je da uđu u kamion TAM 80, gdje su neke donosili i bacali.

“Četiri vojnika se penju na prednju klupu i hvataju se za držač od cerade, a u drugoj ruci drže oružje… Jedan momak je imao prirodno bijelu kosu”, kazao je svjedok.

Prema njegovim riječima, neki u kamionu su bili mrtvi. Rekao je da se vozilo nakon određenog vremena zaustavilo. Kako je naveo, vojnici su izašli, otvorili stranicu kamiona i počeli povlačiti ljude za odjeću i pucati.

Ispričao je da su dvojica pokušala pobjeći, ali da su nakon desetak metara pali. Kazao je da je i on skočio preko stranice kamiona i počeo bježati. Posrnuo je i počeo se kotrljati. Čuo je kako meci zvižde kroz granje.

MK-1 je rekao da, kada je poslije sa istražiocima dolazio na to mjesto, vidio je da je veliki nagib terena i da smatra da ga je to spasilo. On je kazao da se nakon 17 dana lutanja prebacio na sigurno.

Svjedoku je predočen album sa fotografijama, na kojima je prepoznao vojnika sa “bijelom kosom” i Spomenka Garića.

On je svjedočio na suđenju Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade. Na teret im je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (Tišća) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Odgovarajući na pitanja Kosorićevog branioca Dragana Gotovca zbog čega u iskazima datim 1995. i 1996. godine nije spominjao majora, MK-1 je rekao da su ga nekada više ispitivali i da bi iznosio više detalja.

Na pitanje da li je vojnik kazao i prezime majora kome se obraćao, svjedok je odgovorio da se ne sjeća.

Tešićev branilac Rade Golić svjedoka je pitao u vezi sa njegovim navodima o datumima. MK-1 je na početku svjedočenja rekao da je iz Potočara krenuo 12. jula, nakon jedne prespavane noći, a poslije da je prespavao dvije noći. On je kazao da je prošlo dosta vremena i da postoje svjedoci da je u Potočarima bio dvije noći.

Nastavak suđenja je 9. novembra.

Marija Taušan