Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Ispitivanje zarobljenika u zgradi ZOIL-a u Goraždu

15. Oktobra 2020.11:24
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, Rogatice i Višegrada, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je na koji način je vršeno ispitivanje ratnih zarobljenika 1992. i 1993. godine.  


Ćamil Ramić i ostali. Foto: Sud BiH

Omer Taranin je kazao da je radio u Sektoru državne bezbjednosti policije u Goraždu, a da mu je jedan od kolega bio optuženi Himzo Selimović.

Formiranjem Istočnobosanske operativne grupe (IBOG), naredbom komandanta Ferida Buljubašića, dio radnika policije postavljen je na pozicije u vojnim organima. Svjedok je rekao da je on bio v.d. referenta za obavještajne poslove, a Selimović v.d. referenta za bezbjednost.

Naveo je da su ispitivali ratne zarobljenike s područja Rudog, Čajniča i Višegrada. On je kazao da su zarobljenici bili smješteni u podrumu tadašnje zgrade ZOIL-a (Zajednica osiguranja imovine i lica), a da su ih ispitivali na spratu.

Rekao je da su zarobljenike dovodili vojni policajci ili stražari, te da su ispitivanja tada trajala 15 dana. Kako je dodao, od zarobljenika su prikupljani obavještajni podaci, kao i informacije o ratnim zločinima.

Na pitanje da li su se zarobljenici žalili na nešto, Taranin je odgovorio da su neki dovedeni sa povredama i da su bili u bolnici, a da su se žalili da nemaju hrane i cigareta.

Svjedok je izjavio da je u Goraždu ostao do aprila 1993. i da se vratio u februaru 1996. godine. Naveo je da je čuo da su zarobljenici razmijenjeni. Kazao je da su se pričale svakakve priče i da je čuo da su bili maltretirani prilikom zarobljavanja.

Odgovarajući na pitanja Selimovićeve Odbrane, Taranin je rekao da su obavještajni i bezbjednosni organi, kao i Vojna policija, podnosili izvještaje komandi IBOG-a i jednom sudiji, kao i da su se morali upoznati sa Ženevskim konvencijama.

Na pitanje da li je Selimović bio na ispitivanjima, svjedok je naveo da su bili zajedno kada su u dva navrata razgovarali sa određenim licima o razmjeni i hrani. Branilac Slaviša Prodanović precizirao je da ga pita za ispitivanja u tom periodu od 15 dana i konkretno za Stijepoviće, na šta je Taranin kazao da se ne sjeća da je tada bio Selimović.

Kada je u pitanju hrana, svjedok je rekao da im je komanda jedno vrijeme obezbjeđivala samo jedan obrok dnevno zbog nestašice hrane, a da se dešavalo da ništa ne pojede po dva dana.

Selimoviću se sudi sa Ćamilom Ramićem, Mehmedalijom Topalovićem i Ramizom Mićivodom, koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine. U ovom predmetu se sudi i Mehmedu Dobrači, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru.

Nastavak suđenja je 28. oktobra.

Marija Taušan