Suđenje

Tomanić: Dobri odnosi s komšijama do kraja aprila

14. Oktobra 2020.16:14
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Odbrane izjavio je da nije imao problema s komšijama do kraja aprila 1992. godine, a da kasnije od mještana nije čuo ništa o počiniocima ubistava.
Cvijan Tomanić sa advokatom. Foto: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok O-1 rekao je da je živio u selu Donja Glumina do 30. aprila 1992. godine, nakon čega je otišao u Tuzlu. Naveo je da su do tada dobro živjeli s komšijama i da niko nije stradao.

“Dok sam ja bio, moje komšije su se dobro ponašale… Kad je pala Kula grad, Zvornik, osjetio sam nesigurnost, pokupio sam porodicu i otišao”, kazao je svjedok.

On je rekao da je u Tuzli radio na smještaju raseljenih i da je došla porodica Alije Čerkića iz Glumine. Njima su, kako je naveo, nestala tri sina, ali nije ih htio o tome ispitivati.

Branioca Predraga Ješurića interesovalo je da li su mu Čerkići nešto kazali u vezi sa smrću Bajazita Behljuljija.

“Kaže, ubijen. Ko je ubio, nije bitno. Žena je počela nešto da priča, a on joj je rekao ‘prekini’”, odgovorio je O-1.

Tomanić je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Nastavak suđenja je 21. oktobra, za kada je najavljeno svjedočenje optuženog Tomanića.

 

 

Marija Taušan