Suđenje

Kosorić i ostali: Čuo da su civili prelazili kroz Luke prema Kladnju

12. Oktobra 2020.17:28
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici rekao da je čuo od vojske kako su civili prelazili kroz mjesto Luke prema Kladnju.


Mile Kosorić i Momčilo Tešić. Foto: BIRN BiH

Velimir Stojišić, bivši pripadnik Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da je julu 1995. godine bio angažovan na liniji na Sokolini iznad Klještana, da ne zna da li je neko iz njegove brigade bio u Srebrenici, ali da su se ubrzo tražili dobrovoljci za Žepu.

“Sjećam se kada je pala Srebrenica da je Dragomir Jevtić tražio dobrovoljce iz četa i da su otišli za Žepu. Tad je otišao i komandant Kosorić”, kazao je svjedok i naveo da je Mileta Kosorića, kojeg poznaje, tokom rata slabo viđao, kao i da poznaje Momčila Tešića, ali da ne zna u kojoj je bio jedinici.

Prema svjedokovim riječima, postojala su dva interventna voda, od kojih je jednim komandovao Rade Garić, a drugi je bio sastavljen od ljudi iz Cikota, da je u brigadi postojala i vojna policija kojom je u julu 1995. komandovao Borislav Stojišić.

“Ne sjećam se da li sam viđao vojne policajce na liniji na Sokolinama, oni su imali zadatak da privedu nekog ako ne ide na liniju. Stojišića ne viđam”, rekao je svjedok i dodao kako na Sokolinama nije viđao komandanta niti nekog od oficira Vlaseničke brigade, jer je rijetko neko vojnike obilazio na linijama.

Svjedok je kazao da je od vojske čuo da su civili prolazili ispod sela Klještani, da su mogli proći i da je bilo otvoreno.

“Čuo sam od vojske da su civili prolazili kroz Luke, odnosno da su propraćeni. Najvjerovatnije su dolazili vozilima i onda otišli za Kladanj, vojska je to pričala”, kazao je svjedok.

Na upit optuženog Kosorića da li su civili prošli slobodno, svjedok je potvrdio da jesu i da na njih niko nije otvarao vatru.

Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade VRS-a, i Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, na teret je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Sa njima je optužen i Borislav Stojišić, ali je predmet u odnosu na njega razdvojen jer je nedostupan pravosuđu u BiH.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka Petra Jokića u kojem je izjavio da je bio pripadnik interventnog voda kojim je komandovao njegov brat Vlado i koji je “bio sastavljen od komšija iz Cikota”, da je bio u Lukama u julu 1995., gdje je na cesti vidio komandanta Mileta Kosorića za kojeg je spomenuo da mu je on ili bezbjednjak u brigadi dao naredbu da pomogne u obezbjeđenju civila koji su pristizali.

“Bilo je i mladih muškaraca. Lično sam ih vidio pet-šest, među njima i neki bolničar, te dvije bolničarke. Čuo sam da je naredbu da se oni odvoje dao Mile Kosorić”, stoji u izjavi koju je pročitao tužilac Predrag Tomić.

Prema pročitanom iskazu, izdvojeni su odvedeni u školu u Lukama, gdje su bili pripadnici vojne policije i voda Radeta Garića, potom da je između Garića i njega došlo do naguravanja i potezanja oružja, nakon čega je svjedok napustio školu.

Radetu Gariću se u drugom predmetu sudi za zločine počinjene na području Vlasenice, kao i Srebrenice u julu 1995. godine.

Odbrana je navela da bi svjedoka, da se nalazi u sudnici, pitala da li je vidio u Lukama oficire sa činovima, vojnike u crnim kombinezonima, da li je čuo uopšte da je ikada Mile Kosorić izdao neku naredbu, te da li mu je prijećeno tokom davanja izjave da će biti uhapšen i optužen.

Kosorić je ustvrdio da ni u teoriji ne postoji mogućnost da je on mogao izdavati naredbe komandirima vodova jer oni nisu bili pod njegovom komandom.

Nastavak suđenja je 26. oktobra.

 

 

 

 

Haris Rovčanin