Vijest

BIRN-u uručena nagrada za slobodu štampe Reportera bez granica iz Austrije

1. Oktobra 2020.17:45
Organizacija Reporteri bez granica iz Austrije u četvrtak je dodijelila BIRN-u svoju prestižnu nagradu “Press Freedom Award – A Signal for Europe”, koju je regionalna direktorica BIRN-a Marija Ristić opisala kao počast i ohrabrenje.

This post is also available in: English


BIRN ova regionalna direktorica Marija Ristić. Foto: BIRN

Tokom ceremonije koja je održana online zbog ograničenja povezanih sa COVID-om 19, organizacija Reporteri bez granica iz Austrije je u četvrtak odala počast BIRN-u za hrabro istraživačko novinarstvo u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, kao i predanost borbi za ljudska prava, demokratiju i pravdu za žrtve ratnih zločina.

Marija Ristić, regionalna direktorica Balkanske istraživačke mreže, kazala je da se osjeća “počastvovanom ovim priznanjem od naših austrijskih kolega. Ovo je ohrabrenje i daje nam više motivacije da nastavimo sa našim beskompromisnim izvještavanjem.”

“Ovo nam je podrška u nastojanju da naša društva učinimo više demokratskim i pozovemo vlasti na odgovornost,” dodala je ona.

Nagrada je takođe odala posebno priznanje osnivačici BIRN-a Gordani Igrić, koja je bila direktorica ove organizacije do maja 2018. godine, za njen pionirski rad na uspostavi ove mreže.

“Time je učinila ogroman i skoro nevjerovatan pionirski posao,” kazala je Rubina Mohring, predsjednica Reportera bez granica iz Austrije.

“Rezultat je remek djelo,” dodaje Mohring. “Ova svebalkanska novinarska mreža koju je ona izgradila sada ima urede u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji. Objave izvještaja BIRN-a dospijevaju i u medije u Ukrajini, Bugarskoj, Grčkoj i Hrvatskoj, u Moldaviji i Crnoj Gori, u Poljskoj i Sloveniji, te u Češkoj Republici.”

Ristić je naglasila da ova nagrada ide cijeloj organizaciji.

“Ovo nije samo nagrada za moje liderstvo i Gocinu viziju,” dodala je. “To je nagrada za cijelu mrežu – sa više od 200 ljudi koji rade zajedno i zaista su učinili da prekogranično novinarstvo, saradnja i raznolikost postanu stvarnost u regionu koji je svjedočio ratovima i nemirima.”

Radnici mreže “se često etiketiraju kao špijuni,” napominje ona. “Oni se suočavaju sa pritiscima, zastrašivanjem i tužbama – ali uprkos svemu tome oni proizvode sjajno novinarstvo javnog interesa.”

Austrijski ogranak Reportera bez granica (RSF) dodjeljuje Nagradu za slobodu štampe – Signal za Evropu svake godine.

RSF sa sjedištem u Parizu je vodeća međunarodna neprofitna i nevladina organizacija. Posvećena je očuvanju prava na slobodu pristupa informacijama, promoviranju slobodnog, nezavisnog i pluralističkog novinarstva i zaštiti medijskih radnika.

This post is also available in: English