Suđenje

Babić Ranko i ostali: Optuženi nije izdavao naređenja

1. Oktobra 2020.12:24
Na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru, prvi svjedok Odbrane izjavio je da Ranko Babić nije bio ni na kakvoj poziciji u Ljubijskom bataljonu i da nije mogao izdavati naređenja.


Prijedor. Izvor: BIRN BiH 

Milodrag Glušac kazao je da je u Ljubiji bio zamjenik komandanta bataljona Milorada Bilbije kojeg su zvali Rade.

Glušac, koji je u drugom predmetu optužen za zločine na području Prijedora, rekao je da je Babić bio kapetan prve klase i da je u bataljon došao krajem jula ili početkom avgusta 1992. godine.

On je naveo da je Babić išao na teren sa komandantom Bilbijom i da nije imao nikakvu komandnu funkciju.

“On je imao miješani brak i nije bio omiljen među starješinama i vojnicima… Nije mogao izdavati naređenja. Mogao je prenijeti sugestije, ali pitanje je da li bi ga poslušali”, kazao je Glušac.

Svjedok je rekao da je u selu Ljeskare jedno vrijeme bio smješten vod Ranka Gnjatovića, koji je bio na “lošem glasu”. Kako je naveo, oni su činili zlodjela i s njima je imala problema i komanda brigade.

Jedne prilike, kako je ispričao, Gnjatović mu je kazao da prenese Babiću da ne pravi probleme, jer bi ga “mogla progutati noć”.

Tužilaštvo BiH tereti Ranka Babića, Bratislava Bilbiju i Đuru Adamovića, bivše pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora. Na teret im je stavljeno da su u avgustu 1992. u zaseoku Bukvik odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a potom učestvovali u njihovom mučenju, zlostavljanju i ubistvima.

Tužilac Ćazim Hasanspahić pitao je svjedoka da li osoba sa činom kapetana prve klase uživa poštovanje, na šta je Glušac odgovorio: “Općenito da, u ovoj situaciji ne.”

Na pitanja Bilbijinog branioca Savana Zeca, svjedok je potvrdio da se sumnjalo da je bilo zaostalih naoružanih grupa u šumi pored zaseoka Bukvik i da je zbog toga pokrenut pretres.

On je kazao da nije učestvovao u toj akciji i da mu nije poznato da su u njoj učestvovale, kao što je branilac sugerisao, Gnjatovićeva udarna grupa te čete iz Ljubije, Ljeskara, Volara i Miske Glave.

Na pitnaje da li je Rade Bilbija otjerao tu grupu nakon pretresa šume kod sela Bukvik, svjedok je odgovorio da pretpostavlja da je izvršen pritisak da odu zbog aktivnosti koje su činili.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. oktobar, kada bi trebalo da svjedoči optuženi Babić.

 

Marija Taušan