Suđenje

Trišić: Udaranje palicom u Bratuncu

28. Septembra 2020.16:26
Na suđenju Milanu Trišiću za zločine počinjene na području Bratunca, svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako je 1992. godine vidio kada je Trišić palijom udario zaštićenog svjedoka S-13 u školi u Bratuncu.


Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Midhat Kadrić ispričao je kako su se u Bratuncu 1992. godine osjetile tenzije, a da se policija nakon referenduma podijelila na srpsku i muslimansku. Nakon podjele, kazao je, u Bratunac su došli dobrovoljci iz Srbije.

On se nije mogao sjetiti datuma kada se iz mjesta Hranča čula pucnjava i vidio dim, ali je naglasio da je od punca i punice koji su tamo bili čuo da je “pobijeno dosta ljudi” i da su zapaljene kuće.

Kadrić je ispričao i da je 10. maja 1992. godine doveden na stadion u Bratuncu, gdje je bilo još ljudi, a potom da su muškarci u koloni otišli do škole i ušli u salu. Tu su, kako je naveo, došli “dobrovoljci” koji su izvodili i tukli ljude.

Drugog ili trećeg dana po njegovom dolasku, kako je rekao svjedok, u salu je ušao Milan Trišić, kojeg je poznavao od ranije.

“Kada je ušao, kad sam ga prepoznao mislio sam: ‘Evo spasa’”, kazao je svjedok.

Na upit Tužilaštva da li vidi Trišića u sudnici, svjedok je rekao da “misli da je to on”, te istakao da sjedi u prvom redu.

Kadrić je pojasnio da je Trišića te prilike u sali prepoznao i zaštićeni svjedok S-13 i zovnuo ga.

“On [Milan] je bio ljut. Uzeo je paliju i počeo tući S-13. Udario ga je po ruci i kasnije sam čuo da mu je pukla kost”, rekao je svjedok.

On je naveo i kako je Trišić poslije dolazio, te prozvao i izveo Ramu Karića, nakon čega se Karić nije vratio. Za njega je svjedok kasnije čuo da je ubijen i zapaljen.

Govoreći o Redži Arifoviću, svjedok je rekao da je “kasnije čuo od ljudi da ga je Milan zgazio autom”. Pojasnio je da je to čuo nakon razmjene od zaštićenog svjedoka S-45 i drugih ljudi.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine po 22 tačke optužnice tereti Trišića da je 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), zajedno s drugim formacijama učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Hranča i iz Bratunca – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je potvrdio da su osim optuženog, isti nadimak “Roćko” imali i njegov brat, te otac. Također je potvrdio da dolazak i boravak na stadionu ne dovodi u vezu sa Trišićem.

Suđenje će se nastaviti 12. oktobra.

Lamija Grebo