Suđenje

Džananović i Gadžo: Novoj sutkinji ostavljen rok za upoznavanje sa spisom

25. Septembra 2020.12:35
Nakon izuzeća sudije u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine protiv optuženih za zločine počinjene u Sarajevu, Vijeće je odgodilo suđenje do 21. oktobra kako bi se novoimenovana sutkinja upoznala sa spisom.
Senad Džananović i Edin Gadžo Izvor: Sud BiH

Rok za pregledanje dokaza ostavljen je prije donošenja odluke da li će dokazi u ovom predmetu biti izvođeni ponovo ili će se prihvatiti svi koji su izvođeni u protekle više od tri godine.

Predsjedavajući Vijeća Halil Lagumdžija je kazao da će nova sutkinja pregledati spis, a potom se izjasniti da li je imala dovoljno vremena za upoznavanje sa dokazima.

On je dodao da će, nakon izjašnjenja Tužilaštva i Odbrana, Vijeće donijeti odluku hoće li se dokazi ponovo izvoditi.

Tužilaštvo se na današnjem ročištu izjasnilo da nakon izmjene člana Sudskog vijeća nije potrebno ponovo provoditi sve dokaze, smatrajući da je dovoljno da sudija pregleda dokaze. Suprotan prijedlog imale su Odbrane optuženih Senada Džananovića i Edina Gadže.

Gadžin branilac Senad Bilić ocijenio je da je u interesu pravde da se ponovo provedu svi dokazi, ne samo zbog izmjene člana Vijeća nego i zbog izmjene branioca.

Bilić je rekao da je on treći branilac Gadže i da nije bio prisutan prilikom izvođenja oko 80 odsto dokaza.

Džananović i Gadžo optuženi su za zatvaranja, nečovječna postupanja i ubistva srpskih civila na Alipašinom Polju u Sarajevu. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Teritorijalne odbrane “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Na zahtjev Odbrana, na opštoj sjednici Suda BiH nedavno je donijeta odluka o izuzeću sudije Željke Marenić iz ovog postupka zbog postupanja u ovom predmetu kao istražni sudija 1999. godine u poslovima u vezi sa ekshumacijama. Na njeno mjesto postavljena je sutkinja Tatjana Kosović.

Suđenje Džananoviću i Gadži počelo je u julu 2017. i provedeni su skoro svi dokazi prije nego što su Odbrane 8. septembra podnijele zahtjev za izuzeće Marenić.

 

Marija Taušan