Suđenje

Ninković: Premlaćivanje u Doboju

16. Septembra 2020.12:08
Na suđenju Milanu Ninkoviću za zločine počinjene na području Doboja, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je tokom zatočeništva u Doboju bio fizički maltretiran, kao i da su neke osobe ubijene.


Milan Ninković i ostali iz perioda kada im se zajedno sudilo. Foto: Sud BiH

Hasib Muratović je rekao kako je pred rat, kao penzionisani policajac, bio angažovan u rezervni sastav policije u mjestu Grapska. Pojasnio je da je stanovništvo do maja 1992. godine bilo uplašeno, te da je “atmosfera bila mutna”.

Istakao je da je s drugim mještanima išao na sastanak s Borislavom Paravcem u mjesto Kostajnica, o čemu je Muratović također svjedočio na jučerašnjem suđenju Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću. Njima se nekada sudilo zajedno s Ninkovićem, ali je predmet razdvojen u odnosu na ovog optuženog.

Muratović se prisjetio kako su u prvoj polovini maja 1992. godine pokušali izmjestiti djecu i starije osobe iz Grapske, ali da je taj izlazak bio zaustavljen, te da je s drugim mještanima otišao u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP) u Doboju kako bi razgovarali s majorom Stankovićem.

“Ušli smo unutra, dabogdo nismo. Tamo privode Hrvate i muslimane. (…) Polomilo je ljude, ljudi leže”, kazao je svjedok, dodavši da su se nakon razgovora sa Stankovićem vratili u Grapsku.

Napad na Grapsku, kako je naveo, desio se prvo granatiranjem 10. maja 1992. godine, a potom je krenuo pješadijski napad. Muratović je rekao da je bilo poginulih mještana, te da je vidio tijelo poginulog desetogodišnjeg djeteta.

On je naveo da je, nakon napada, s drugim mještanima bio zatvoren na više lokacija, da bi u konačnici proveo devet mjeseci u Centralnom zatvoru u Doboju.

Muratović je naglasio da je bio fizički zlostavljan, te da je bio prisutan u nekoliko navrata kada su se desila i ubistva. Nakon što ga je Tužilaštvo podsjetilo na ono što je naveo u iskazu 2004. godine, potvrdio je i da je 11 mještana Grapske 24. maja izvedeno, te da “ih ni dan-danas nema”. Zatvorenici su, kazao je, vođeni i na obavljanje radova.

Prema Muratoviću, on je bio procesuiran zbog oružane pobune, ali je negirao da je u njoj učestvovao.

Također je dodao da je i četiri-pet mjeseci bio zatvoren u Banjoj Luci, te da je sveukupno 18 mjeseci proveo u zatočeništvu.

Muratović je naglasio da mu nije poznato koju je funkciju tokom rata obavljao optuženi Ninković. Odbrana nije imala pitanja za ovog svjedoka, ocijenivši njegov iskaz nerelevantnim.

Optužnica tereti Ninkovića da je, u svojstvu člana Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine, progonom civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

Paravcu, Bjeloševiću i Saviću na teret se stavlja da su u periodu od početka maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na području Doboja – ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima. Paravac je, prema optužnici, bio predsjednik Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, Bjelošević načelnik dobojskog CSB-a, a Savić njegov zamjenik.

Suđenje će se nastaviti 28. septembra.

Lamija Grebo