Suđenje

Paprica i Ognjenović: Svjedoci optuženog vidjeli na sahrani

11. Septembra 2020.13:28
Na suđenju za zločine u Foči, svjedoci Odbrane izjavili su da je optuženi Slavko Ognjenović 9. juna 1992. godine bio na sahrani mladića iz Miljevine i da je pomagao porodici.
Radovan Paprica i Slavko Ognjenović. Izvor: BIRN BiH

Slavko Ognjenović zvani Mačak i Radovan Paprica zvani Papro optuženi su da su 9. juna 1992. godine silovali ženu bošnjačke nacionalnosti u Foči. Prema riječima svjedoka Odbrane, mladić je poginuo 8. juna 1992. a sahrana je bila sutradan.

Danica Skakavac je kazala da je mladić iz komšiluka po nadimku Dado poginuo sa još jednim momkom kada su naišli na minu. Navela je da je Dado živio sa babom i djedom, Katicom i Petrom Pokinom, a da je mladića često viđala s Ognjenovićem.

Ona je ispričala da su nakon vijesti o pogibiji otišli kod Pokina i da je među onima koji su bili u stanu bio i Ognjenović. Rekla je da je optuženi bio i sutradan na sahrani, kao i u kući porodice, gdje su ostali do sutradan.

“Slavko je bio domaćin, Katica ga je zamolila”, rekla je svjedokinja i dodala da optuženi nije odlazio iz stana.

Tužilac Behaija Krnjić pitao je svjedokinju da li je sigurna da je od poslijepodneva do sutradan ujutru “držala na oku” Ognjenovića, na šta je ona odgovorila da jeste.

Nata Pavlović takođe je kazala da je bila na sahrani i poslije u stanu kod Pokina, gdje je između ostalih vidjela i Ognjenovića.

“Slavko je bio glavni, kaže se domaćin”, rekla je Pavlović i dodala da je ona otišla oko 19-20 sati, a da je Ognjenović ostao.

Obje svjedokinje su kazale da je nadimak optuženog Mačak, kao i da ga u maju i junu nisu viđale u uniformi i s oružjem.

I Skakavac i Pavlović su rekle da su u Miljevini bili neki dobrovoljci iz Crne Gore i da je jedan od njih imao nadimak Mačak.

Svjedok Boško Golubović kazao je da je nakon pogibije Darija Pokina vozio ljude na sahranu, a potom i u kuću porodice. Taj dan je vidio i Ognjenovića.

“Pitao sam komandira da odem na žalost. Dao mi je 20 minuta, jer je imao dojavu da će biti napad… Zatekao sam Slavka s flašom, sto je bio postavljen”, prisjetio se Golubović.

On je naveo da je većina vojske u tom periodu bila u civilu.

Branilac Dejan Bogdanović svjedoka je pitao i o pogibijama Srba u selima oko Miljevine. Golubović je naveo dva slučaja u selima Kozija Luka i Rajevići, dodajući da su porodice tih ljudi došle u Miljevinu, jer su sela popaljena.

Svjedok Pero Jovanović takođe je govorio o ubistvu ova dva čovjeka.

On je rekao da 9. juna nije bio na sahrani mladića, koji je bio Ognjenovićev pomoćnik, ali da je čuo da je optuženi pomogao porodici u organizaciji sahrane.

Jovanović je kazao da je u maju i junu većina vojnika bila u civilu. Rekao je da je Ognjenović nosio samo pušku.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. septembar.

 

Marija Taušan