Suđenje

Kostjerevac: Vidio optuženog pred Domom kulture

7. Septembra 2020.13:56
Na suđenju za silovanje počinjeno na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je saznao da je prilikom akcije zarobljena jedna žena i kako je kasnije čuo da je bila maltretirana i silovana.


Adem Kostjerevac. Izvor: Tužilaštvo BiH

Svjedok Asim Ramić kazao je da je bio zamjenik komandira jedinice u Novom Selu (opština Zvornik). On je ispričao kako je 17. septembra 1992. izvedena akcija na srpsko selo Kočani, kao odgovor na granatiranja i akcije sa srpske strane.

Uveče tog dana, kako je dodao, saznao je da imaju jednu zarobljenicu, a kasnije je čuo da je neko udario prilikom sprovođenja.

Ramić je rekao da je nakon dva do tri dana išao u komandu u zaseoku Bajrići i da mu je tu kazano da u obližnjem Domu kulture drže zarobljenu ženu. Svjedok je izjavio da ženu nije vidio, ali da je ispred Doma vidio optuženog Adema Kostjerevca.

“Mislim da je obezbjeđivao objekat”, kazao je svjedok, navodeći da optuženog dobro poznaje i da je u to vrijeme bio vojni policajac.

Ramić je naveo da je na tom području bio do početka oktobra i da je, prema njegovim saznanjima, ta žena bila “najviše u kontaktu” sa Šahbazom Sinanovićem.

“Čuo sam da je cijelo vrijeme s njim bila”, rekao je svjedok.

Tužilac Milanko Kajganić ga je podsjetio na izjavu iz istrage u kojoj je naveo da je čuo da su zarobljenu ženu zlostavljali i silovali Adem Kostjerevac i Šahbaz Sinanović.

Svjedok je potvrdio da je tako izjavio, navodeći da je to čuo 2002. godine. Pojasnio je da su bile “polijepljene Ademove slike i da je bila priča da ga traže zbog silovanja”.

Na pitanje Odbrane, Ramić je odgovorio da o tim događajima nema nikakvih direktnih saznanja.

Kostjerevac je optužen da je u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u najmanje dva navrata, prisilio ženu srpske nacionalnosti na seksualni odnos u selu Bajrići.

Prema optužnici, Kostjerevac je u to vrijeme bio pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Na ročištu je trebalo da svjedoči i Ajka Junuzović, koja je privedena u Kantonalni sud u Tuzli, ali zbog slabog sluha s njom se nije moglo razgovarati.

Vijeće je odlučilo da će u nastavku suđenja 15. septembra otići u Tuzlu kako bi svjedokinja bila saslušana, s obzirom da se radi o ženi staroj 83 godine koja ne čuje dobro i ima druge zdravstvene probleme.

Tužilaštvo je uložilo dvadesetak materijalnih dokaza koji se odnose na ratno stanje u BiH, pripadništvo optuženog Vojnoj policiji, te zdravstveno stanje oštećene.

 

Marija Taušan