Suđenje

Kosorić i ostali: Odvajanje muškaraca u Tišći

4. Septembra 2020.13:47
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su iz vozila koja su se kretala iz Potočara muškarci odvajani na području Vlasenice.


Srebrenica. Foto: BIRN BiH

Mejra Đogaz posvjedočila je da se 11. jula 1995. u Potočarima okupilo bošnjačko stanovništvo nakon napada srpskih snaga. Ona je rekla da je u Fabrici akumulatora bila sa kćerkom i komšijama, a da su joj sinovi krenuli prema Buljimu.

Ona je kazala da je 13. jula izašla iz fabrike i da su sjeli u kamion. Navela je da su muškarce odvajali u Potočarima, a da je u kamion uspio ući njen komšija Hamed Đogaz, koji je bio sa suprugom Hanifom.

Tokom vožnje, kako je ispričala, kod Avdaginih njiva su naišli na konvoj kamiona, a na jednom od njih ugledala je svog sina Omera.

Svjedokinja je rekla da su stigli u Tišću (opština Vlasenica), gdje su odveli Hameda Đogaza, kao i još jednog čovjeka. Dodala je da je Hanifa pokušavala da spriječi odvajanje supruga.

ׅ“Ona teglila sebi, oni sebi. Kažu: ‘Doći će.’ Nikad…”, kazala je Đogaz.

Ona je rekla da je tijelo Hameda Đogaza kasnije pronađeno, kao i tijela njena dva sina te Hanifina dva sina. Đogaz je ranije navela da su joj najstariji sin i suprug poginuli 1992. godine.

Svjedokinja je izjavila i da je u Tišći vidjela odvođenje dvije djevojke, a da je narod poslije pričao da su silovane. Ona je napomenula da je odatle sa drugima nastavila pješke prema Kladnju.

Đogaz je svjedočila na suđenju Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade. Na teret im je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (Tišća) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Na poziv Tužilaštva svjedočila je i Ekrema Salihović, koja je kazala da je sa suprugom Bajrom i troje djece živjela na području Bratunca. Navela je da je ona u maju 1992. sa djecom protjerana iz Bratunca, a da je njen suprug ostao i kasnije prešao u Srebrenicu.

Salihović je rekla da je boravila u Tuzli i da je čula da joj je suprug ranjen u julu 1995. i da je bio u bolnici, a da je onda prebačen u Potočare.

Ona je kazala da je čula da joj je muž sa drugim ranjenicima prebačen iz Potočara, ali da su zadržani u Tišći i da su pobijeni. Rekla je da su posmrtni ostaci njenog supruga pronađeni.

Svjedokinja je precizirala da je informacije o dešavanjima u Tišći dobila od Zuhdije Mehmedović, koja je bila s njenim mužem prilikom odlaska, kao i od porodica drugih ranjenih.

Ona je potvrdila da je čula kako su neke žene odvajane i silovane.

Na pitanja Odbrane, svjedokinja je kazala da je sve informacije čula od drugih ljudi.

Nastavak suđenja je zakazan za 14. septembar.

Marija Taušan