Suđenje

Babić Ranko i ostali: Svjedok vidio kako Adamović udara

3. Septembra 2020.13:19
Na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru, pročitani su iskazi svjedoka Adema Borovca, koji je ispričao kako je vidio da optuženi Đuro Adamović udara njegove komšije na području sela Rakovčani.


Prijedor. Izvor: BIRN BiH 

Tužilaštvo BiH je pročitalo dva iskaza preminulog Borovca, koji je govorio o dolasku srpske vojske u zaselak Bukvik i stradanju komšija Kadirića i drugih u avgustu 1992. godine.

Borovac je u iskazu iz 2008. rekao da je krenuo da nakosi trave kada je naišao na “vod vojske iz Ljeskara”, a kada se vratio, vidio je više vojnika i čuo zapomaganje komšija.

On je kazao da je vidio Đuru Adamovića kako psuje i udara nogama i rukama nekoga. Adamovića je, kako je naveo, poznavao od ranije, kada su zajedno autobusom išli na posao.

Borovac je naveo da je prošao u svoju štalu, te da je došao Adamović i izvadio nož iz čizme i počeo da ga oštri.

Ispričao je da mu je stavio nož pod vrat, ispitujući ga ko se skriva u šumi i ko nosi oružje. Kada mu je odgovorio da ne zna šta se noću dešava, kako je dodao, izvjesni Sredić mu je opsovao tursku majku i rekao da laže.

Nešto kasnije, prema riječima svjedoka, Adamović se uhvatio za kosu i pozvao ga da popiju rakiju, ali je on to odbio zbog događaja sa stavljanjem noža pod vrat.

Svjedok je izjavio da su kasnije dovedeni Avdić zvani Šara, Mirsad Kadirić i Dado Muhić, koji su bili krvavi i izbijenih zuba. Vojnici su tražili žicu i oni su odvezeni.

Kada je vojska otišla, Borovac je, kako je ispričao, pronašao mrtvog Smaila Kadirića.

Kazao je da je sutradan otišao kod vojnog komandanta Radeta Bilbije i da ga je pitao šta da rade sa tijelom, te da je od njega čuo da je ubijen i Emsud Kadirić.

Borovac je izjavio da je po dolasku kući zatekao Adamovića, koji je repetirao pušku na njega, nakon čega mu je prišao kapetan Babić i uzeo mu je. Prema riječima svjedoka, Babić im je rekao da zakopaju tijela.

Prema njegovim saznanjima, Babić je bio zamjenik Bilbije.

Tužilaštvo BiH tereti Ranka Babića, Bratislava Bilbiju i Đuru Adamovića, bivše pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora, a na teret im je stavljeno da su u augustu 1992. u zaseoku Bukvik odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a potom učestvovali u njihovom mučenju, zlostavljanju i ubistvima.

Tužilaštvo je pročitalo i iskaz koji je svjedok Borovac dao 2018. godine, u kojem je takođe govorio o dolasku srpske vojske u Bukvik i kako je vidio da Adamović udara nekog od komšija.

On je kazao da je neko od komšija ležao na cesti i da od drugih vojnika nije mogao vidjeti ko je. Govorio je i o odvoženju trojice mladića koji su, kako je rekao, bili dobro isprebijani, kao i o pronalasku tijela Smaila Kadirića.

U ovom iskazu svjedok nije spominjao događaje sa Adamovićem i stavljanjem noža pod grlo i repetiranje puške, kao ni odlazak kod Bilbije.

On je 2018. kazao da je od Ćamila Ališkovića čuo za ubistvo Emsuda Kadirića.

Branioci optuženih rekli su da bi svjedoka Borovca ispitivali o razlikama u dva iskaza koja je dao, uključujući dešavanja koja nije spominjao u drugom iskazu, kao i neka lica, kao što je izvjesni Bajica.

Naveli su da bi svjedoka pitali zbog čega je u prvom iskazu kazao da je kombi s mladićima otišao u pravcu Ljeskara, a u drugom – u pravcu Rakovčana, koji su na suprotnoj strani.

Adamovićev branilac Radenko Stanić rekao je da bi svjedoka pitao kako je Adamović mogao tući njegove komšije ako je već bio kod njega u dvorištu, kao što tvrdi.

Tužilac Ćazim Hasanspahić iznio je probleme u obezbjeđivanju saslušanja tri preostala svjedoka, koji žive u inostranstvu, a čiji dolazak je otežan zbog bolesti i pandemije koronavirusa.

Vijeće je za sada odbilo prijedlog čitanja iskaza svjedoka dok Tužilaštvo ne obezbijedi potpunu medicinsku dokumentaciju.

Odlučeno je da će u nastavku suđenja 1. oktobra započeti dokazni postupak Odbrane. Odbrane će konačan prijedlog dokaza dostaviti naknadno, a najavljeno je svjedočenje optuženih Babića i Bilbije. Optuženi Babić zatražio je angažovanje vještaka o njegovoj ulozi u ratu, ističući da je bio obični vojnik.

Marija Taušan