Suđenje

Mahmuljin: Nakon četiri godine suđenja zakazane završne riječi

2. Septembra 2020.12:55
Ulaganjem posljednjih dokaza Odbrane okončan je dokazni postupak na suđenju Sakibu Mahmuljinu, optuženom za zločine počinjene na području Zavidovića. Završne riječi zakazane su za 14. oktobar.


Sakib Mahmuljin. Izvor: Sud BiH

Odbrana je uložila nekoliko dokaza u odgovoru na dokumente koje je Tužilaštvo uložilo na ročištu održanom 22. jula.

Kako je rekao branilac Nermin Mulalić, dokazi koje je prošli put uložilo Tužilaštvo mogli bi ukazivati da je Odred “El-Mudžahidin” bio u sastavu Armije Bosne i Hercegovne (ABiH), ali dokumenti koje ulaže Odbrana ukazuju na sasvim nešto drugo.

Uloženi uredba i uputstvo, kako je dodao, opovrgavaju tezu Tužilaštva da su pripadnici “El-Mudžahidina” bili i pripadnici ABiH.

Tužilac Sedin Idrizović prigovorio je na relevantnost uložene dokumentacije, navodeći da su propisi na osnovu kojih su vršene vojne evidencije korišteni tokom suđenja i predočavani svjedocima.

Tužilaštvo i Odbrana tražili su maksimalni mogući rok za pripremu završnih riječi, ističući složenost predmeta i obimnost dokaza.

Vijeće je za 14. oktobar zakazalo završnu riječ Tužilaštva.

Suđenje Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa ABiH, počelo je u martu 2016. godine. On je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Marija Taušan