Suđenje

Paprica i Ognjenović: Optuženi negirao silovanje

1. Septembra 2020.15:41
Svjedočeći u svoju korist optuženi Radovan Paprica negirao je pred Sudom Bosne i Hercegovine da je silovao oštećenu A-1 u selu Miljevina kod Foče.
Radovan Paprica i Slavko Ognjenović Izvor: BIRN BiH

“Ne, nikad je nisam silovao. Bože sačuvaj”, odgovorio je optuženi Paprica na upit svoje odvjetnice Anje Loge da li je silovao oštećenu A-1.

Paprica i Slavko Ognjenović optuženi su da su 9. lipnja 1992. godine, s još jednom osobom, upotrebom sile i prijetnje počinili silovanje nad civilnom osobom. Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske. Optužnica ih tereti da su zločine, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje za vrijeme rata koje je ostavilo teške posljedice na oštećene osobe, počinili kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Paprica je ispričao kako je u inkriminirano vrijeme imao radnu obavezu, jer je zbog oka izgubljenog u djetinjstvu bio proglašen nesposobnim za vojnu službu. Radna obaveza se sastojala u tome da je “nosio hranu i municiju vojsci”, to je radio uz pomoć konja “tamo gdje nisu mogli kamioni proći”. Negirao je i da je imao oružje.

Oštećenu A-1 je, kako je rekao, viđao i poznavao ju je otprije rata jer je živjela nasuprot njegove sestre.

“Nekad je to bila neka direkcija, šupa ili baraka u kojoj je ona tada živjela. Viđao sam je kad sam prolazio tuda. Ona je molila da radi na ekonomiji na muži krava. Nije znala da muze krave, pa su joj davali mlijeko”, prepričao je Paprica.

Obrana je kao materijalne dokaze uložila radnu knjižicu prvooptuženog, te rješenja o proglašenju nesposobnim za vojnu službu, odnosno sposobnim za radnu obavezu. Ta rješenja tužitelj Behaija Krnjić smatra nerelevantnim, jer se odnose, kako je rekao, “na kasniji period koji nije bitan za proces”.

U sudski spis je, prema prijedlogu Miše Krstovića iz Ureda za pružanje besplatne pravne pomoći pri Ministarstvu pravde BiH, uveden i imovinskopravni zahtjev oštećene.

U nastavku suđenja, zakazanog za 11. rujna, bit će pozvana tri svjedoka koje je predložila Obrana drugooptuženog Slavka Ognjenovića.