Suđenje

Pantić i ostali: Ubistvo sina u Zaklopači

27. Augusta 2020.18:29
Na suđenju za zločin počinjen u selu Zaklopača kod Milića, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je pročitalo iskaz svjedoka u kojem je naveo da mu je prilikom napada ubijen sin, te da je on ranjen.


Radomir Pantić i ostali. Izvor: Sud BiH

Tužiteljica Dika Omerović je pročitala iskaz svjedoka Abdulaha Hodžića, koji zbog zdravstvenog stanja nije mogao svjedočiti u sudnici. Kako je naveo u iskazu pred Tužiteljstvom BiH, 16. svibnja 1992. godine, nedaleko od njegove kuće, ubijen mu je sin tokom napada na selo Zaklopača. Hodžić je u iskazu kazao da je on tada ranjen.

“Kad se dogodio napad, nalazio sam se ispred svoje kuće i vidio automobil kako se sporo približava. Pored njega je išao čovjek koji je pucao na mene i ranio me”, naveo je svjedok u iskazu.

Tužiteljstvo je u spis uložilo četiri iskaza koje je svjedok Hodžić dao tijekom istrage, kao i iskaz Radomira Njeguša, koji je dao Haškom sudu 2010. godine, na okolnosti pravilnika o policijskoj organizaciji.

Državno Tužiteljstvo za sudjelovanje u ubojstvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. svibnja 1992. godine tereti Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića.

Pantić je, prema optužnici, bio zapovjednik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović je najavila da će se u nastavku procesa napraviti digresija i pozvati svjedoci Obrane, s obzirom da se preostali svjedoci Tužiteljstva nalaze u inozemstvu. Odvjetnici su preliminarno najavili saslušanje 30-ak svjedoka, među kojima i neke od optuženih.

Suđenje će biti nastavljeno u rujnu, ali točan termin bit će naknadno određen.