Istraživanje

Desničarske i neonacističke organizacije neometano ističu simbole u Prijedoru

Ilustracija. Izvor: BIRN BiH

Desničarske i neonacističke organizacije neometano ističu simbole u Prijedoru

12. Maja 2020.11:55
12. Maja 2020.11:55
Natpisi i simboli desničarskih organizacija “Krv i čast” i “Borba 18” ispisani su na zgradama u centru Prijedora zajedno s adresom internet bloga na kome se promovišu razvoj neonacizma u Republici Srpskoj (RS), gdje je prošle godine održan i koncert za promociju ovih ideologija, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English

Novinari BIRN-a BiH identifikovali su člana foruma i nekoliko pripadnika bajkerske grupe iz Prijedora koji na društvenim mrežama ili na drugi način u javnosti ističu desničarske simbole.

U centru Prijedora ispisani su simboli grupa “Combat 18” i “Blood and Honour” Izvor: BIRN BiH.

Spominjanje BiH na međunarodnom desničarskom forumu Iron March

Prijedor je jedan od rijetkih gradova iz BiH spomenutih na desničarskom forumu Iron March. Ovaj forum prestao je s radom 2017. godine, nakon što je korišten za formiranje terorističke grupe “Atomwaffen”, čiji su članovi odgovorni za nekoliko ubistava. Cjelokupan sadržaj foruma, uključujući javne objave i privatne poruke članova, objavljen je u novembru 2019. godine.

Istraživački novinari i mediji poput Bellingcata uspjeli su da otkriju identitete desetina članova foruma, od kojih su neki bili aktivni pripadnici vojske.

U privatnim porukama je “Moonlord”, član srpskog porijekla, dogovarao prodaju oružja u Bosni i Hercegovini. Novinari kanadskog CBC-a otkrili su kako je on bio jedan od administratora ovog foruma, te ujedno i pripadnik Kanadske mornarice – Boris Mihajlović. Prema pisanju CBC-a, on više nije član i pokušava da se udalji od ove ideologije. Ovaj medij je naveo da nije poznato da li se prodaja oružja zaista i desila. Mihajlović nije odgovorio na zahtjev BIRN-a BiH za razgovor.

On je 2017. godine na Iron Marchu napisao kako je jedan od članova ovog foruma bio u BiH, te se sastao sa članovima grupe “Krv i čast / Borba 18”.

Na pitanje člana iz Banje Luke koji se pojavljivao pod nadimkom “Miki”, Mihajlović je napisao kako je riječ o posjeti Prijedoru.

“Miki” iz Banje Luke je napisao kako se član foruma “vjerovatno sreo s Marinkom i ekipom”. BIRN BiH nije mogao potvrditi identitet Marinka iz ove prepiske.

Korisnik “Miki” – koji, prema objavljenim porukama, nije učestvovao niti znao za prepisku o prodaji oružja niti je prisustvovao sastanku – na Iron Marchu 2017. je sebe opisao kao 20-godišnjeg grafičkog dizajnera iz Banje Luke. Prateći nekoliko Facebook i LinkedIn profila grafičkih dizajnera iz Banje Luke čija bi imena moglo biti povezana s nadimkom “Miki” i ljubavi prema kompjuterskim igricama, novinarka BIRN-a BiH otkrila je da ju je jedan od profila blokirao nakon što je poslala mail koji je naveden za korisnika “Miki” na Iron Marchu.

Mišo M., koji živi nadomak Banje Luke na putu prema Prijedoru, potvrdio je novinarima BIRN-a BiH da je on bio član foruma prije nekoliko godina.


Mišo M. i komunikacija na Iron Marchu. Izvor: Iron March Exposed

On je na profilu na forumu napisao kako je član grupe “C18/BH Serbia”, međutim danas kaže kako je na forumu bio “kao klinac” tek oko mjesec dana i da je, navodeći članstvo i da je stariji nego što jeste bio 2017. godine kada je pisao na forumu, želio sebi dati na važnosti kod drugih članova. Na njegovoj ruci danas je istetoviran znak Totenkopf, a na nozi broj 28.

On je odbio dati intervju za ovu priču.

Michael Colborne, kanadski novinar koji prati desničarske grupe sa iskustvom istraživanja na Balkanu i koji je ranije pisao o povezanosti ukrajinskih desničara sa simpatizerima u Hrvatskoj, za BIRN BiH je kazao kako nije iznenađen međunarodnom povezanošću desničarskih grupa i pripadnika.

“Krajnja desnica, preko državnih granica, dijeli informacije, znanje, resurse, finansiranje i mogućnosti umrežavanja, susreće se s drugim ekstremistima i još više radikalizira”, rekao je Colborne, dodavši kako nije iznenađujuće da su članovi iz BiH bili na forumu Iron March, naglasivši pritom da nijedna zemlja nije imuna od prisustvo krajnje desnice.

Grafiti širom Prijedora godinama unazad

Ispisana adresa 28serbia.blogspot.com u centru Prijedora vodi na blog stranicu “Krvi i časti” iz Srbije, gdje je u augustu 2019. godine objavljeno kako je održan prvi RAC party u Republici Srpskoj.

Na ulaznicama, čije fotografije su objavljene na blogu, stoji logo “Blood and Honour”. Iz ovog bloga nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH, ali su u međuvremenu obrisali obavijest o održanom događaju.


Naziv bloga na kome se promoviraju neonacističke ideje ispisan je pored naziva grupe Krv i čast u Prijedoru. Izvor: BIRN BiH

Rock Against Communism (RAC) je naziv za “white powerrock koncerte u Velikoj Britaniji tokom kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih i od tada su postali simbol za muziku čiji se tekstovi često zasnivaju na rasizmu i antisemitizmu.

Kako je za BIRN BiH rekao Matthew Feldman, direktor NVO-a Centar za analizu radikalne desnice (CARR), RAC je prvenstveno bio vrsta obrnute ideologije iz koje se razvila grupa “Krv i čast” u odnosu na Rock Against Racism.

“Ovu grupu je svojevremeno vodio Ian Stuart Donaldson, glavni pjevač benda Screwdriver. On je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1990-ih, ali je ‘Krv i čast’ nastavila postojati”, pojasnio je Feldman, dodavši kako naziv “Krv i čast” vodi porijeklo iz “njemačkog plavog svijeta”, od noža na kojem je pisalo “krv i čast” a koji je dobijala “Hitlerova omladina”.

Kako je naveo Feldman, kasnije se s ovom grupom spojila grupa “Combat 18”, koja je nastala 1992. godine, pri čemu broj 18 označava inicijale imena Adolfa Hitlera.

Na prošlogodišnjem okupljanju desničara u Mađarskoj mogla se vidjeti grupa sa banerom “Club 28 Srbija”, koji je moguće vidjeti na slikama na blogu.

“Krv i čast” u Srbiji postoji više od 20 godina, a u intervjuu objavljenom u novembru 2012. na blogu, aktivista ove grupe na pitanje “Pratite li aktivizam u RS-u i mišljenje o saborcima sa ove strane Drine”, odgovorio je kako očekuje da se u Republici Srpskoj stvori veći i bolji organizovaniji pokret.

“Ima puno ljudi koji su aktivni i koji hoće da rade i to je za svaku pohvalu. Treba samo tako nastaviti, napraviti dobru bazu i biti aktivan. Republika Srpska je plodno tlo za širenje naše ideje”, navodi se na blogu.

Marija Srdić iz Antifašističke koalicije Srbije, koja je učestvovala u izradi mape “Gdje živi ekstremizam” u Srbiji, u kojoj je identifikovana grupa “Krv i čast”, kazala je kako su se aktivnosti ove grupe izmjestile na društvene mreže, upućujući pritom na adresu blog stranice ispisanu u Prijedoru.

Kako je navela, “‘Krv i čast Srbija’ djeluje kao neregistrovana, tajna organizacija”, i “predstavlja srpski ogranak međunarodne neonacističke mreže ‘Blood and Honour’”, koji u Srbiji djeluje od 1995. godine.

Internet blog “Krvi i časti” obiluje neonacističkom ikonografijom i prenosi intervjue sa članovima drugih međunarodnih ogranaka te vijestima o aktivnostima u Republici Srpskoj.

Najranije djelovanje koje su novinari BIRN-a BiH otkrili u Republici Srpskoj odnosi se na objave na forumu iz 2013. o iscrtavanju grafita u Prijedoru. Iscrtani grafiti su bili keltski križ, natpis “Borba 18”, a prekrečen je bio natpis “Antifa PD”.

U februaru i maju ove godine slični grafiti bili su širom Prijedora – kukasti krstovi, keltski križevi te natpisi grupa “Borba 18” i “Krv i čast”. Potpis grupe “Borba 18” u februaru je bio vidljiv i na zgradi Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru. Prilikom posjete Prijedoru u maju, novinari BIRN-a su vidjeli da je ovaj potpis uklonjen.


Potpis grupe “Borba 18” na zgradi prijedorske srednje škole u februaru ove godine Izvor: BIRN BiH

Svake godine za Međunarodni dan mira članovi Centra za mlade KVART kreče grafite koji imaju nacionalistička ili nacistička obilježja, te grafite koji pozivaju na mržnju, rekao je za BIRN BiH predsjednik ovog centra Branko Ćulibrk.

“Ono što se uglavnom desi jeste da grafiti poput kukastog krsta, ‘Borba 18’, osvanu nakon drugog-trećeg dana na mjestu na kojem su bili”, kazao je Ćulibrk.

Iz Foruma za bezbjednost zajednice Grada Prijedora, koji djeluje više od 16 godina, rečeno je kako se uvredljivi grafiti povremeno pojave, ali se i brzo uklone.

Zamjenik predsjedavajućeg Foruma Draško Đenadija kazao je kako su grafiti koje je BIRN BiH vidio u Prijedoru ove godine bili predmet rasprave na sastanku Grada Prijedora i Foruma, te su “bili predmet naše osude, kao i svi drugi grafiti dosad”.

On je rekao da nije upoznat s djelovanjem neonacističkih organizacija u ovom gradu.

Iz Policijske uprave Prijedor za BIRN BiH je također kazano da nisu upoznati s djelovanjem desničarskih i neonacističkih organizacija na tom području.

U Srbiji i nekim drugim zemljama, “Borba 18” koristi specifični izgled mrtvačke glave kao svoj simbol. Identičan simbol koristi i prijedorski ogranak srbijanske bajkerske grupe “MC Srbi”.

Kako je za BIRN BiH zvanično potvrđeno iz sigurnosnih agencija, u BiH djeluje jedan broj “navijačkih skupina i njima bliskih ultradesničarskih organizacija i pokreta poznatih po krajnje ekstremno radikalnim, čak i neofašističkim i neonacističkim istupima na sportskim i drugim javnim manifestacijama, i to uglavnom u etnički osjetljivim sredinama. (…)  Pored njih djeluju i pojedini motoklubovi koji kao organizovana grupa propagiraju neofašizam, mržnju i netoleranciju”. Kako navode, neki od klubova osnovani su 2013. godine u Republici Srbiji.

“Vrijeme osnivanja se veže za period poslije zabrane djelovanja organizacija ‘Nacionalni stroj’ i ‘Krv i čast’ i u određenom smislu je nasljednik ovih organizacija i njihove ideologije. Karakteristika navedenih je, između ostalog, i ta što se u logu kluba koji članovi nose na prslucima nalazi nacistički krst i mrtvačka lobanja, koji se nalaze na leđnom dijelu, a na prednjem dijelu je grb dvoglavog orla koji se koristio u vrijeme ‘Nedićeve Srbije’. Pojedini članovi ovog udruženja su aktivni i u neonacističkoj grupi ‘Odred 18’”, potvrđeno je za BIRN BiH.


Članovi grupe MC Srbi iz Prijedora i Šamca (prvi s desne strane Marinko Zdjelar, treći s lijeve strane Bojan Dešić, četvrti s lijeve strane Marun Marko Ćorić). Izvor: Facebook

U odgovoru se navodi da je “Odred 18” (Combat 18) dio zabranjene organizacije “Krv i čast” u Srbiji, čiji su članovi više puta osuđivani za zastrašivanje i nanošenje teških tjelesnih povreda licima koja nisu njihovi istomišljenici, a najčešće licima koja nisu srpske nacionalnosti – Romima, pripadnicima LGBT populacije i drugima.

Mrtvačku glavu kao obilježje na svojim prslucima nosi većina članova motokluba “MC Srbi” u Prijedoru. Na nekim fotografijama objavljenim na Facebooku, ovaj logo je zamagljen. Nakon posjete novinara BIRN-a BiH Prijedoru početkom maja, grupa je na Facebook stranici promijenila profilnu fotografiju na kojoj je bio simbol kluba i objavila odvojen post uz objašnjenje kako je “Adamova glava ili mrtvačka glava (njem. Totenkopf) simbolična slika ljudske lobanje” koja se koristi kao simbol smrti i neustrašivosti.

Kod jednog člana ovog kluba iz Srbije na Facebook profilu vidljiva je kolaž fotografija motorista “MC Srbi” s porukom: “Za rasu i naciju, za Kosovo i Srbiju.” Djelovanje ovog kluba rašireno je u više gradova Srbije i Republike Srpske, u takozvane chaptere odnosno ogranke.

Tokom januara ove godine više desetina članova okupilo se u Prijedoru na obilježavanju praznika Krstovdan. Njihovo druženje obilježeno je fotografijom postavljenom na stranici “MC Srbi – chapter Prijedor”, koji predstavlja jedan od sedam ogranaka djelovanja ovog kluba u Republici Srpskoj koje su novinari BIRN-a BiH uspjeli da identifikuju.

Niti jedan od članova ove grupe nije želio govoriti za BIRN BiH o djelovanju ovog motokluba.

Na nekim od ranijih fotografija, Marko Marun Ćorić na svom prsluku nosi oznaku predsjednika kluba, a kasnije oznaku “nomad”. On je s novinarkom BIRN-a BiH razgovarao nezvanično i razmjenjivao poruke, odgovarajući na upit o klubu, ali nije želio biti zvanično intervjuisan za ovu priču. Na obilježavanju Krstovdana u Prijedoru, uz Ćorića je stajao i Marinko Zdjelar, koji je na svom prsluku nosio oznaku potpredsjednika.

Marinko Zdjelar na obilježavanju praznika Krstovdan. Izvor: Facebook

Zdjelar nema vidljivih profila niti na jednoj društvenoj mreži, ali se nerijetko može vidjeti na fotografijama sa skupova “MC Srba”.

Novinari BIRN-a BiH pronašli su Zdjelara u Prijedoru, ali je on odbio zvanični razgovor za ovu priču o klubu i simbolima koje nosi.

Potporu ovom motoklubu na svom Instagram profilu davala je i Milica Ninić, koja se može vidjeti na fotografiji s jednog od okupljanja kluba. Na jednoj od fotografija ona je u prsluku s natpisom “Support MC SRBI”, za koju je koristila hashtag #hatecore (jezgro mržnje), oznaku za muziku bijelih supremacista u najširem smislu. Ona se na više fotografija pojavljuje u odjeći s natpisom “Krv i čast – Srbija”, oslikanom konfederacijskom zastavom, a neki od hashtagova koje koristi jesu #bloodandhonour, #combat18, #28, i #b&h.

Njen nalog ugašen je nekoliko sedmica nakon razgovora s novinarkom BIRN-a BiH.

Broj 28 kod desničara predstavlja redoslijed slova B i H u abecedi i osnovno je obilježje grupe “Blood and Honour”.


Milica Ninić na svom Instagram profilu fotografije označava sa hashtagovima #b&H, #28, #combat18. Izvor: Instagram

Na pitanje novinarke BIRN-a zbog čega koristi ove hashtagove te konfederacijsku zastavu, Ninić je odgovorila kako nije član niti jedne od ovih organizacija, te da nije sigurna “koliko smo upućeni u historiju”.

U nezvaničnim razgovorima, osobe s kojima je BIRN BiH razgovarao za ovu priču negirale su da simboli imaju povezanost s nacističkom Njemačkom nego s periodom mnogo prije toga. Ispoljavanje simbola pravdaju interesom za skinhead muzičku kulturu bez nasilja.

Prema pojašnjenju Matthewa Feldmana, direktora Centra za analizu radikalne desnice, iscrtana glava na prslucima kluba “MC Srbi” zove se Totenkopf i predstavlja nasmiješenu lobanju s prekriženim kostima iza, a kao svoj simbol koristila ju je SS “Totenkopf” divizija.

“Ova oznaka je direktno došla iz SS-a i predstavlja, poput brojeva jedan i osam, te poput ‘Krvi i časti’, svojevrsnu referencu ili aluziju na nacizam i štovanje Trećeg rajha (Third Reich)”, kazao je Feldman.


Simbol “Totenkopf” oslikan je kao dio loga na prslucima grupe MC Srbi. Izvor: Instagram

“Krv i čast”, kojoj je cilj bilo širenje “bijele muzike”, bila je osnova za nastanak grupe “Combat 18”, pojasnio je za BIRN BiH Miroslav Mareš, profesor s Fakulteta društvenih nauka Univerziteta “Masaryk” u Češkoj.

“Grupa ‘Combat 18’ stvorena je od nasilnih huligana u Londonu nekoliko godina kasnije i započela je nasilnu, kasnije i terorističku kampanju. ‘Blood & Honour’ i ‘Combat 18’ na mnogim mjestima djeluju zajedno, pri čemu se obično ‘Combat 18’ koristi kao militantno krilo grupe ‘Blood and Honour’”, pojasnio je profesor Mareš, dodavši kako ove organizacije mogu djelovati i odvojeno.

Njemačka je zabranila rad ovih organizacija, a Kanada je otišla toliko daleko da ih uvrsti na spisak terorističkih organizacija zbog nasilnih napada članova ove grupe u SAD-u i nekim zemljama Evrope.

Prema dostupnim registrima kompanija i nevladinih organizacija, “MC Srbi” nisu formalno registrovani u Bosni i Hercegovini.

Jedan od članova prijedorskog ogranka bajkerskog kluba “MC Srbi”, koji još ima ogranke u bar šest drugih gradova u Republici Srpskoj, koji se na fotografijama na stranici kluba mogu vidjeti da nose prsluk sa simbolima grupe jeste Bojan Dešić.


Bojan Dešić. Izvor: Facebook

Dešić je, kako su u odgovoru za BIRN BiH naveli iz Ministarstva odbrane BiH, bio pripadnik Oružanih snaga BiH od januara 2006. do januara 2017. godine.

Dešić ima tetovažu Odala rune, simbola koji su prisvojili nacisti u Njemačkoj u Drugom svjetskom ratu. Vrsta ovog simbola sa zakrivljenim donjim krakovima bio je znak 7. SS dragovoljačke gorske divizije “Prinz Eugen”, koja je tokom Drugog svjetskog rata postojala u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), ali su znak koristile i druge nacističke skupine.

Na jednoj od fotografija objavljenih na Facebooku, vidi se da je Dešić ovu tetovažu imao i 2015. godine, kada je bio aktivni član Oružanih snaga.

Novinari BIRN-a BiH su u Prijedoru razgovarali s Dešićem, koji je rekao kako nije član niti jedne grupe i da simboli ne predstavljaju mržnju, ali zvanično je odbio razgovarati za ovaj članak.

“Međunarodne veze podstiču umrežavanje”

Desničarsko djelovanje u Prijedoru osjetili su u Centru KVART.

“Napadi su bili na nas petoro iz organizacije, od 2013. godine do 2016.- 2017.”, kazao je predsjednik ovog centra, napomenuvši kako je on triput napadnut zbog svoje seksualne orijentacije.

“Ovi slučajevi su završavali kao prekršaji javnog reda i mira, a napadači su prolazili s niskim kaznama”, pojasnio je Ćulibrk i dodao kako je broj prijetnji sada dosta manji u odnosu na raniji period.

Policija u Prijedoru nije BIRN-u BiH željela dostaviti informacije o prekršajima i krivičnim djelima nekoliko osoba, citirajući Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Simpatizeri navijačke grupe prijedorskog Fudbalskog kluba “Rudar” – “Alcohol Boys”, 2015. godine su na zvaničnom Facebook profilu objavili izvrnute banere sa antifašističkim porukama nad kojima određeni simpatizeri salutiraju.


Na ulazu u naselje Urije u Prijedoru naslikan je logotip navijačke grupe Alcohol Boys sa keltskim križem. Izvor: BIRN BiH

BIRN BiH je ranije pisao da ova navijačka grupa na tribinama ističe konfederacijsku zastavu i da je jedan od simpatizera grupe boravio u patriotskom kampu u Rusiji ranije povezanom s desničarima.

Iz navijačke grupe “Alcohol Boys” nisu željeli govoriti za BIRN.


Izvrnuti baneri sa antifašističkim porukama objavljeni 2015. godine na Facebook stranici navijačke grupe “Alcohol Boys” Izvor: Facebook

Iz EUROPOL-a su za BIRN BiH rekli kako je desničarski ekstremizam u Evropi rasparčan i pojavljuje se u raznim oblicima, a desničarske grupe usvajaju razne ideologije, koje mogu podrazumijevati protivljenje NATO-u i EU, doseljavanju migranata i uopće različitim rasama i etničkim skupinama.

“Važan okidač za trenutnu ekspanziju desničarsko-ekstremističke scene je strah od pretpostavljene islamizacije zapadnog svijeta”, naveli su iz EUROPOL-a, dodavši kako desničarske grupe imaju internacionalne kontakte.

Na blogu “Krv i čast” je 2015. godine objavljena fotografija na kojoj su, kako stoji u poruci napisanoj iznad, “‘Krv i čast’ aktivisti iz RS-a odradili baner ‘Islam Out Of Europe’ i time dali svoj glas protiv najezde islama i islamskog terorizma u Evropi”.


“Islam Out Of Europe” – baner aktivista grupe “Krv i čast” Izvor: blog “Krv i čast” (28serbia.blogspot.com)

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su, na pitanje koliko prate rad neonacističkih grupa, kazali kako “službenici SIPA-e raspolažu određenim nepotvrđenim saznanjima koja su operativnog karaktera i za koja se vrše potrebne provjere”, dok iz Tužilaštva BiH nisu mogli dati konkretnije informacije o tome da li su neonacisti obuhvaćeni u predmetima koji su u radu.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English