Suđenje

Godinjak i ostali: Tužilaštvo uvjereno u krivicu optuženih

23. Jula 2020.11:21
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo završnu riječ na suđenju za zločine počinjene na području Trnova, ocijenivši da je dokazalo krivicu optuženih Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze.

This post is also available in: English

Edhem Godinjak. Izvor: BIRN BiH

Tužiteljica Vesna Ilić odlučila je da se kratko osvrne na završnu riječ koju je predala u pisanom obliku, na 206 stranica. Ona je na prošlom ročištu počela sa izlaganjem završne riječi, pročitavši 30-ak stranica, ali se odlučila na rezime uvažavajući situaciju s pandemijom.

Tužiteljica je istakla da je u završnoj riječi detaljno obrazloženo zbog čega Tužilaštvo smatra da je dokazalo da su optuženi Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu od maja 1992. godine.

Kazala je da smatra dokazanim da je Godinjak bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), načelnik Štaba Teritorijalne odbrane (TO) i član Ratnog predsjedništva u Trnovu. Nalaz vještaka Odbrane sa suprotnim zaključcima, prema njenim riječima, ne može se prihvatiti.

Ilić je rekla da se uloga Medarisa Šarića, kao komandanta Štaba TO-a, ne može minimizovati zbog njegovog zdravstvenog stanja, usljed čega je funkciju obavljao uz kraće prekide.

Prema njenim riječima, svjedoci su nedvojbeno potvrdili da je Bunoza, zvani Hakala, dolazio s Igmana sa svojim pripadnicima u Trnovo. Kako je dodala, ti dolasci nisu bili bez znanja i prećutnog odobravanja prvooptuženog i drugooptuženog. Bunoza je, po optužnici, bio komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Tužiteljica je napomenula da su navedene otežavajuće okolnosti na strani optuženih, a da nema nijedne olakšavajuće.

Ilić je navela da su u završnoj riječi interpretirane izjave svjedoka za sve tačke optužnice koje se odnose na ubijanje i zatvaranje srpskih civila i ratnih zarobljenika na području Trnova.

Završna riječ Odbrane zakazana je za 3. septembar.

 

Marija Taušan


This post is also available in: English