Vijest

Iduće sedmice razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i početak suđenja za odlazak u Siriju

10. Jula 2020.16:12
Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice bit će razmatran sporazum o priznanju krivice koji je Armen Dželko, optužen za ratovanje u Siriji, postigao s Tužilaštvom BiH, a počet će i suđenje Hamzi Labidiju, optuženom za isto djelo.


Armen Dželko. Izvor: BIRN BiH 

Razmatanje sporazuma o priznanju krivice Dželke zakazano je za srijedu, 15. jula, a istog dana počet će i suđenje Labidiju.

Tužilaštvo BiH tereti Dželku, zvanog Abdullah i Ike, da je početkom 2013. otišao iz BiH u Siriju, gdje se priključio ISIL-u. Na teret mu je stavljeno i da je učestvovao u terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih radnji.

Iz Tužilaštva je saopćeno da je Dželko više puta ranjavan, a poslije poraza i sloma ISIL-a krajem 2019. godine, u gradu Baguzu se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan u BiH.

Tužilaštvo tereti Labidija da je sredinom 2014. godine zajedno sa svojom porodicom napustio teritoriju Bosne i Hercegovine i otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura takozvanog ISIL-a.

“Istragom je utvrđeno da je od 2016. godine sudjelovao u više oružanih formacija s kojima je sudjelovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan, da bi, nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga, te krajem iste godine izručen BiH i nalazi se u pritvoru”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Skupa s Labidijem i Dželkom, u decembru 2019. godine izručeni su Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Milarem Berbić, Emir Ališić i Muharem Dunić zbog sumnje da su počinili krivična djela “organizovanje terorističke grupe” te “protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama”.

Muharem Dunić je osuđen na tri i po godine zatvora zbog protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno sudjelovanja na ratištu u Siriji, nakon što je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivice koji su Dunić i njegov branilac sklopili s Državnim tužilaštvom.

Albina Sorguč