Suđenje

Pantić i ostali: U Zaklopači joj ubijeni brat, otac i druga rodbina

9. Jula 2020.14:20
Svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se napada na selo Zaklopača (opština Milići) 16. maja 1992. godine i ubistava članova njene najuže porodice – brata, oca i četvorice amidža.


Radomir Pantić i ostali. Izvor: Sud BiH

Zaštićena svjedokinja Z-14 je rekla da je tog dana vidjela optuženog Milomira Miloševića. Ona je spominjala imena drugih optuženih, za koje je na suđenju i u istrazi različito navodila koga je vidjela, a za koga je čula da su tog dana bili u selu.

Z-14 je izjavila da je kroz prozor kuće vidjela policijsko i još nekoliko vozila, iz kojih su izlazili ljudi u uniformama. Rekla je da su počeli skupljati mještane koji su radili u njivi, uključujući i njenog amidžu.

Kazala je da nije prepoznala nikoga od vojnika.

Prema njenim riječima, uslijedila je pucnjava sa svih strana i vidjela je kada su ubili amidžu. Sa majkom i drugim članovima familije ušla je u amidžinu kuću, a nakon nekog vremena, kada je prestala pucnjava, čuli su da automobili odlaze.

“Čujemo, neko plače, pita ima li ko živ”, prisjetila se Z-14, koja je tada imala 17 godina.

Kada su izašli, kako je navela, vidjeli su mrtve ljude. Na lokalitetu Kaldrma bilo je 40-ak ubijenih muškaraca, žena i djece. Rekla je da je među ubijenima vidjela njenog tada 15-godišnjeg brata te oca i četvoricu amidža.

Svjedokinja je ispričala da je s preživjelima otišla u selo Gradina i da su se, nakon par dana provedenih u šumi, predali i da su iz Vlasenice sprovedeni prema Kladnju.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine, optuženi su Radomir Pantić, Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić i Nikola Lošić.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedokinja Z-14 je izjavila da je prije napada policija u selu kupila oružje i da je čula da je dolazio Radomir Pantić.

Ona je kazala da su svjedokinje Z-10 i Z-6 govorile da su tog dana srele komšije “Lošića, Nidžu, Jolovića”. Precizirala je da je jedna strina rekla da je srela Nidžu kada se vraćala iz njive.

Tužiteljica Dika Omerović predočila je svjedokinji njenu izjavu iz 2008. u kojoj se navodi da je, kada je kroz prozor vidjela vozila, “prepoznala Milošević Milomira, Vukotić Nenada i Jolović Branka”. Z-14 je kazala da je to tačno.

“Ne znam što nisam spomenula, ali jesu bili”, rekla je ona.

Pantićevog branioca Radivoja Lazarevića interesovalo je zbog čega svjedokinja u ranijoj izjavi nije spominjala Pantića, na šta je ona kazala da je nije niko pitao.

On joj je predočio izjavu iz 2000. u kojoj je navela da nije prepoznala nikoga od vojnika, na šta je ona rekla da su ovi bili komšije. Lazarević je pitao zbog čega nije spomenula te komšije, a Z-14 je kazala da ne zna.

Jolovićev branilac Rade Golić pitao je svjedokinju šta su joj Z-10 i Z-6 pričale za optuženog, a ona je odgovorila da nisu ništa.

Optuženi Milošević pitao je svjedokinju da li je policijsko vozilo prošlo 15 do 20 minuta prije vojske, na šta je ona rekla da su se “svi zaustavili”.

I na pitanja drugih Odbrana u vezi sa spominjanjem optuženih, Z-14 je govorila da je prošlo 28 godina. Na pitanje kako se sjetila Nikole Lošića kada 2000. i 2008. ne spominje njegovo ime, svjedokinja je ponovila da su ga drugi vidjeli.

Suđenje će se nastaviti 27. avgusta. Planirano je saslušanje svjedoka putem video-veze iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali će to zavisiti od razvoja situacije sa pandemijom korona virusa.

 

 

Marija Taušan