Članak
Suđenje

Paprica i Ognjenović: Bez puške i poveza na oku

7. Jula 2020.16:10
Na suđenju za zločine u Foči, svjedoci Odbrane izjavili su da je optuženi Radovan Paprica u ratu bio angažovan na ekonomiji, te da nije nosio pušku i povez na oku.
Radovan Paprica i Slavko Ognjenović Izvor: BIRN BiH

Svjedoci Paprice su kazali da im se svjedokinja A-1 nije žalila da joj se u ratu nešto desilo.

Radovan Paprica zvani Papro i Slavko Ognjenović zvani Mačak optuženi su da su 9. juna 1992. godine, s još jednom osobom, na grub način silovali svjedokinju A-1 u Miljevini kod Foče. Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske.

Momir Skakavac posvjedočio je da je bio u pozadinskoj jedinici Miljevinskog bataljona i da je vodio računa o magacinima sa hranom i stokom za potrebe vojske. On je naveo da je optuženi bio s njim u jedinici i da je bio angažovan na ekonomiji.

Svjedok je rekao da Paprica nije bio naoružan jer je bio invalid, pošto nije imao oko. Naveo je da je nosio tamne naočale, ali ne i povez preko oka.

Skakavac je kazao da su u motelu bile komanda i kuhinja, a preko mosta su bile barake u kojima su živjele svjedokinja A-1 i njene komšinice. On je rekao da ih je viđao i da su im davali hranu.

“Ne bi preživjeli da nije bilo mene, a mogu reći i Paprice. Odakle bi imali hranu… Kad pođemo na farmu natrpamo u jakne hrane, cigara i damo im”, prisjetio se Skakavac.

Na pitanje tužioca Behaije Krnjića da li ima saznanja o onome što je A-1 preživjela, Skakavac je rekao da “nije ništa”.

“Da joj se nešto desilo, znao bih među prvima. Rekla bi mi. Pričali smo”, naveo je svjedok.

Svjedokinja Krsnija Đević, sestra optuženog Paprice, kazala je da je njen brat izgubio oko kao dijete i da nikad nije nosio povez preko oka.

Ispričala je da je Paprica u ratu radio na ekonomiji oko hrane i stoke, te da je živio u selu Kuta, gdje su im bili stari roditelji. Navela je da nije nosio pušku i da nije služio vojsku.

Svjedokinja je kazala da je živjela u barakama i da je poznavala A-1. Navela je da se nisu često družile u ratu, a da su se nakon rata vidjele nekoliko puta.

Ispričala je da joj je komšija rekao da ju je A-1 jednom tražila poslije rata, kada ona nije bila kod kuće. Drugi put su sjedile u dvorištu i, kako je kazala Đević, ništa joj nije govorila.

Dragomir Đević, zet Paprice, također je posvjedočio da je optuženi radio na ekonomiji, da nije nosio naoružanje pošto nije bio sposoban za vojsku. Dodao je da Paprica nije nosio povez preko oka.

Nastavak suđenja planiran je za početak septembra pošto se suđenja odvijaju smanjenim kapacitetom u sklopu mjera zbog koronavirusa, kao i godišnjih odmora u Tužilaštvu i Sudu BiH.

 

Marija Taušan