Analiza

Za poklanjanje ramazanskih topova Grada Sarajeva izdvojeno najmanje 35.000 KM

2. Jula 2020.12:45
Od imenovanja za gradonačelnika Abdulah Skaka je potrošio najmanje 35.000 maraka za izradu, prevoz i montažu trofejnih topova koje je kasnije poklonio gradovima širom Bosne i Hercegovine.


Skaka poklanja trofejni top. Izvor: Grad Sarajevo

“Takav top postoji i u Sarajevu i mislim da je to atrakcija za sve građane i turiste. Nekim gradovima smo već dodijelili ovakve topove, a cilj nam je da ih ima 30 gradova u Bosni i Hercegovini. Vama neka služi i neka vam je hairli! Ovo je poklon Grada Sarajeva”, kazao je gradonačelnik Skaka tokom poklanjanja razamanskog topa Janji ove godine.

Pravljenje i dostavljanje topova realizirano je putem dvije sarajevske firme.

Grad Sarajevo je dosad dodijelio 22 ramazanska topa gradovima i općinama, lokalnim zajednicama i vjerskim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, navodi se u odgovoru Odjeljenja za odnose s javnošću Stručne službe gradonačelnika za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Grad Sarajevo već treću godinu zaredom vrši podjelu ručno rađenih topova, trofejne izrade, autentičnog tradicijskog izgleda, koji se mogu koristiti u te svrhe. Riječ je o predmetima koji imaju vizuelnu i funkcionalnu vrijednost”, navodi se u nastavku odgovora.

Za 22 topa izdvojeno je 17.950 maraka za firmu “Hany” putem direktnih sporazuma.

“U okviru ovog projekta do sada su realizirane tri javne nabavke putem kojih je kupljeno 18 ramazanskih topova, dok je isporučilac ukupno četiri topa, u okviru nabavke, isporučio besplatno”, stoji u odgovoru Gradske uprave, te naglašava kako je izrada jednog topa iznosila oko 1.000 KM.

Nihad Halvo, vlasnik firme “Hany”, je za BIRN BiH kazao kako sa Gradskom upravom sarađuje već tri godine, te kako je “ovo jedna od inicijativa gdje je naša firma sa radošću učestvovala budući da se radi o topovima koji oslikavaju i čuvaju našu tradiciju”.

“Do sada smo u više navrata, tokom tri godine isporučili ukupno 22 trofejna topa, ručno izrađena, koji se koriste za označavanje kraja posta tokom mjeseca ramazana”, kazao je Halvo.

Na pitanje BIRN-a BiH o vrijednosti svakog topa pojedinačno, Halvo je odgovorio da su “uskladili tržišne cijene koje diktiraju tržišni uvjeti u određenom trenutku”.

Za izradu deset tradicionalnih topova sa procijenjenom vrijednosti od 30.000 maraka tokom aprila ove godine ponovo je aplicirala firma “Hany”. Međutim, iz ove firme su kasnije obavijestili Gradsku upravu da nisu u mogućnosti ispoštovati propisani rok isporuke od sedam dana zbog posljedica pandemije koronavirusa.

“Naša firma se prijavila i na posljednji tender koji je raspisala Gradska uprava Grada Sarajeva, ali smo odustali jer nismo u mogućnosti ispoštovati uvjete koji su navedeni imajući u vidu specifičnost izrade i cjelokupne situacije sa globalnom pandemijom”, kazao je Halvo za BIRN.

Premda je posljednji postupak javne nabavke pokrenut putem konkurentskog zahtjeva, prethodni ugovori sklopljeni upravo sa firmom “Hany” provođeni su putem direktnog sporazuma, vrste postupka koja zahtijeva manju konkurenciju, iznosili su 6.000 KM za 2018. godinu, 5.950 za 2019. godinu, te 6.000 za 2020. godinu.

“Javna nabavka putem direktnog sporazuma odabrana je, jer je nakon ispitivanja tržišta, u skladu za Zakonom, utvrđeno da samo jedan ponuđač može isporučiti tražene ručno rađene topove, trofejne izrade i autentičnog tradicijskog izgleda koji se mogu koristiti u predviđene svrhe”, rečeno je za BIRN BiH iz Gradske uprave.

Tri ugovora za prevoz i montažu tradicionalnih ramazanskih topova vrijedila su koliko i njihova izrada – 17.950 maraka.
Ugovore za ove nabavke gradonačelnik je potpisao sa firmom “SDC” Sarajevo.

Prema registru kompanija dostupnom online, “SDC” je društvo za proizvodnju, ugostiteljstvo, trgovinu, promet i usluge, i predstavlja podružnicu Fondacije “Sarajevo navigator”.

Kako su iz ove firme kazali za BIRN BiH, osnovna djelatnost im je organizacija sajmova i različitih događaja.

“Upravo je naša firma, kroz realizaciju Sarajevo Ramazan Festivala na Žutoj tabiji, dala veliki doprinos afirmaciji ‘sarajevskog ramazanskog topa’ kao bitnog dijela kulturno-historijskog naslijeđa ovih prostora, što nas je, pretpostavljamo, i preporučilo za posao ‘bavljenja topovima’”, kazali su iz “SDC-a”, dodajući kako nisu u mogućnosti odrediti jediničnu cijenu usluge s obzirom na različite lokacije, te nepobrojane i nepredviđene troškove koje je sa sobom nosila svaka pojedinačna usluga.

Premda je gradonačelnik najavio podjelu 30 topova, iz Odjeljenja za odnose sa javnošću su za BIRN BiH odgovorili kako je cilj ovog projekta da svi veći gradovi i općine koji žele – “dobiju ovakav poklon glavnog grada BiH”.

“Već sada imamo pristiglih više od deset molbi gradova, općina, povratničkih džemata, među kojima su Stolac, Vitez, Modriča”, navodi se u nastavku odgovora Odjeljenja za odnose s javnošću.

Gradski vijećnik Nihad Uk je za BIRN BiH kazao kako smatra da kupovina ramazanskih topova predstavlja nenamjensku potrošnju gradonačelnika Skake, te kako, prema njegovom mišljenju, ima puno boljih načina da se Grad Sarajevo promovira u nekim drugim sredinama.

“Postoji više načina da se grad gradu oduži ili pokaže simboličku brižnost – da se podijele pokloni koji pokazuju simboliku Grada Sarajeva. To bi imalo širi značaj u gradu gdje se poklanja od samog ramazanskog poklona”, rekao je Uk.

Nermina Kuloglija-Zolj