Suđenje

Rizvanović i ostali: Počelo suđenje za mučenje i ubistvo zarobljenika u Brčkom

26. Juna 2020.17:20
Pred Državnim sudom počelo je suđenje petorici bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), koji su optuženi za mučenje i ubistvo 11 zarobljenika u martu 1993. godine.


Sudnica Suda BiH. Izvor: BIRN BiH

Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću na teret je stavljen ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema optužnici, Rizvanović, Omerović i Huskanović su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije BiH, zajedno sa komandirom Rašidom Gušom koji je preminuo, zarobili 11 pripadnika VRS-a.

Kako se navodi, zarobljavanje se dogodilo 8. marta 1993. na lokalitetu Boderište.

U optužnici se navode povrede nanesene tupim predmetima i vatrenim oružjem 11-orici vojnika, uključujući i odsijecanje nekih dijelova tijela nakon smrti.

Pljakiću je kao komandantu 108. brigade Armije BiH, a Fazloviću kao komandantu 3. bataljona na teret stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin. Navodi se da su trojica pripadnika Interventne jedinice u akciji bili pretpočinjeni 108. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a da su Pljakić i Fazlović bili na poprištu i da nisu preduzeli mjere.

Tužilac Saša Sarajlić je u uvodnoj riječi rekao da su događaji iz optužnice u vezi sa borbenim okršajem, u kojem je VRS ovladala položajima na značajnom lokalitetu Boderištu, a jedinice HVO-a i Armije BiH ih vratile u protivnapadu.

On je dodao da je jedinica VRS-a krenula da zamijeni drugu jedinicu na položajima, ne znajući da su ih oni prethodno napustili, te je upala u zasjedu.

Pljakićeva Odbrana u uvodnoj riječi izrazila je uvjerenje da će na osnovu dokaza Tužilaštva biti dovedena u pitanje optužnica i radnje četvrtooptuženog.

Branilac Mirsad Islamović je kazao da su na tom području bile dvije brigade koje su imale svoje zone odgovornosti. Naveo je da je bila 108. motorizovana brigada Armije BiH i 108. pješadijska brigada HVO-a pod komandom Martina Frančeševića, u čijoj je zoni bilo Boderište.

On je istakao da Interventna jedinica nije sama izvela napad, već je bila pretpočinjena 108. brigadi HVO-a.

Tužilaštvo je prvobitno bilo podiglo optužnicu protiv devet lica, uključujući i Frančeševića, ali je Sud potvrdio samo u odnosu na petoricu optuženih kojima je danas počelo suđenje.

Fazlovićeva braniteljica Lejla Čović kazala je da su u optužnici za njenog branjenika navodi da je mogao znati za zarobljavanje i ubistvo vojnika, što se, kako je navela, zasniva na pretpostavci.

“U spisu ne da nema nijedan dokaz da je moj branjenik znao za to, nego ni da je mogao znati. Nema čak ni posrednih dokaza”, istakla je Čović.

Ona je kao nejasnu ocijenila formulaciju da je Fazlović bio na poprištu, pitajući se šta je poprište i koji dio poprišta.

Odbrane prve trojice optuženih nisu u ovoj fazi iznosile uvodne riječi.

Bilo je planirano da danas bude saslušan i prvi svjedok, ali je on vraćen nakon prigovora Odbrana da nisu dobile tonski snimak njegove izjave.

Huskanovićev branilac Mirsad Crnovršanin je rekao da je dobio izjavu svjedoka na stranici i po, koja, prema njegovim riječima, ne predstavlja ni zapisnik ni transkript. On je kazao da nije dobio kasetu sa njegovog ispitivanja koje je trajalo dva i po sata.

Tužilac Sarajlić je rekao da se radi o izjavi koju je Tužilaštvo Brčko Distrikta uzelo po svojim pravilima. On je kazao da nakon zahtjeva Odbrana nije mogao da pronađe tehničke mogućnosti za presnimavanje kasete iz diktafona na CD, te da će to moći učiniti naredne sedmice.

Vijeće je upozorilo sve da se svjedoci ne smiju više vraćati zbog ovakvih situacija.

Nastavak suđenja je 3. jula.

Marija Taušan