Suđenje

Ćurčić: Okončan dokazni postupak na suđenju za zločine u Foči

12. Juna 2020.16:08
Dokazni postupak protiv Saše Ćurčića, kojem se sudi za zločine počinjene na području Foče, okončan je nakon što je Odbrana predočila materijalne dokaze, a Državno tužilaštvo dokaze replike.


Foča. Izvor: N1

Ćurčićev branilac Slaviša Prodanović je pročitao dijelove iskaza i transkripata iskaza koje je ranije dala oštećena svjedokinja S-1, u kojima ne navodi da ju je silovala osoba sa imenom Saša, kao i iskaz svjedoka Dragana Zelenovića zvanog Zelja u kojem se uopće ne spominje Saša.

Branilac je uložio i pravosnažnu presudu Suda BiH kojom je Milomir Davidović zvani Liči osuđen na sedam godina zatvora za silovanje u Foči, ali je oslobođen optužbe za silovanje S-1 u mjestu Gornje Polje.

Tužilac Mersudin Pružan je presudu ocijenio irelevantnim dokazom za postupak, navodeći da se u drugom predmetu sudilo Davidoviću.

“Odbrana navodi da ‘svjedokinja nije pominjala Sašu kao osobu koja ju je silovala’, a u tom predmetu se sudilo Davidoviću i optuženi nije bio predmet postupka”, kazao je tužilac.

Potom je među dokazima replike pročitao dijelove ranijih iskaza svjedokinje S-1 u kojima je ona navela da je, sa još dvije žene, izvedena iz Srednjoškolskog centra u Foči i odvedena u kuću u Gornjem Polju, da su tu bili Zelja, Liči, Saša i još jedna osoba, te da ju je silovao i Saša.

Predsjedavajući Sudskog vijeća je naveo da je dokazni postupak okončan, da će predočeni dokazi biti cijenjeni kao materijalni i da će se o njima Sud u presudi očitovati, da li će ih prihvatiti ili ne, a Odbrani je rečeno da je izjave trebala predočiti svjedokinji kada je bila tu.

U optužnici je navedeno da je Dragan Zelenović između 3. i 18. jula 1992. godine iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno sa Sašom Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je seksualno zlostavljao i silovao.

Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči.

Nastavak suđenja je 26. juna, kada će Tužilaštvo iznijeti završnu riječ.

Haris Rovčanin