Suđenje

Pažin i ostali: Zatraženo kažnjavanje optuženih za zločin u Stocu

11. Juna 2020.16:38
Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražio da Sud Bosne i Hercegovine proglasi Mileta Pažina i Vidu Krešića krivima za zločine počinjene 1993. godine na području Stoca.

This post is also available in: English

Mile Pažin i Vide Krešić. Izvor: Sud BiH

 

“Tužilaštvo smatra da je nesumnjivo dokazalo da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret u ovom predmetu. S obzirom da smo dokazali radnje koje im se stavljaju na teret, predležemo da ih Sud oglasi krivima i kazni u skladu sa zakonom”, kazao je Igor Dubak, tužilac Tužilaštva BiH.

Optužnica tereti Pažina za hapšenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan Mahali. S njim je optužen Vide Krešić, kome je na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Dubak je istaknuo da je dokazano postojaje oružanog sukoba na području općine Stolac, da su oštećni bili civili, da je dokazano da je Pažin bio zapovjednik Civilne zaštite općine Stolac i da je dokazan vojni angažman Krešića u Hrvatskom vijeću obrane ( HVO) u inkriminisanom periodu.

Tužilac Dubak je istaknuo da je dokazano da je Pažin, zajedno s pokojnim Mirkom Ragužom, lišio slobode civile u Kaplan Mahali, a da je Vide Krešić učestvovao u vezivanju njihovih ruku.

Dubak je naglasio da su svjedoci potvrdili da je Pažin učestvovao i u premlaćivanju uhapšenih u Kaplan Mahali, koje je odranije poznavao kao Kaplane.

Dodao je da su svjedoci Optužbe potvrdili da je Pažin bajonetom puške udarao Admira Kaplana u predjelu glave, usljed čega mu je potekla krv, da je udarao i slijepog Remzu Kaplana, kao i Ibru Tuku.

“Svjedok Odbrane ‘E’, koji je nastojao Mileta Pažina distancirati od konkretnih događaja, i pored nastojanja da minimizira ulogu Pažina, ipak potvrđuje da je vidio bajonet za koji su svjedoci Optužbe naveli da su njime nanesene povrede Kaplan Admiru”, izjavio je Dubak.

Istaknuo je da, iako je optuženi Pažin negirao da je bio zapovjednik Civilne zaštite tvrdeći da je bio obični referent i da nije dolazio u zatočeničke objekte, saslušani svjedoci Opužbe i materijalni dokazi ukazuju na suprotno.

“Jasno je da je optuženi, kao zapovjednik Civilne zaštite, kao zapovjednika straža Stolac postavio Mirka Raguža, koji je zajedno s njim rukovodio zatočeničkim objektima”, kazao je Dubak.

Napomenuo je da su svjedoci potvrdili da su se često obojica pojavljivali u zatočeničkim objektima i da su oni odlučivali ko će ići na prinudne radove.

Kako je naglasio, dokazano je da su zatočenici bošnjačke nacionalnosti, žene, djeca i starci, u zatočeničkim objektima boravili u neuslovnim prostorijama, da su izgladnjivani, te da su prije prebacivanja za Blagaj pretreseni i da im je oduzet novac i zlatni nakit.

Istaknuo je da su svjedoci potvrdili da su Vide i pokojni Josip Krešić “stavljali struju” na tijelo Ibre Razića kako bi ga primorali da kaže gdje je ukopan njihov otac Ivan.

“Razić je prebačen u Gabelu, gdje je preminuo”, rekao je Dubak.

Odbrane optuženih će svoje završne riječi iznijeti 2. ili 9. jula, a tačan termin će biti poznat naknadno.

Albina Sorguč


This post is also available in: English