Suđenje

Pantić i ostali: Čitaće se pet iskaza svjedoka

11. Juna 2020.14:55
Na suđenju za zločin počinjen u selu Zaklopača u opštini Milići, vještaci su iznijeli nalaz da je svjedok Tužilaštva Abdulah Hodžić nesposoban da svjedoči.


Radomir Pantić i ostali. Izvor: Sud BiH

Neuropsihijatar Alma Bravo-Mehmedbašić i psiholog Nermina Bajramović nakon pregleda pacijenta su zaključile da svjedok ne bi mogao pristupiti i dati pouzdan iskaz.

One su navele da je teško precizno utvrditi od kada je ovakvo stanje svjedoka Hodžića, koji ima 88 godina. Prvi nalaz o njegovom zdravstvenom stanju je iz 2007. godine, kada je, prema riječima Bravo-Mehmedbašić, bio u boljem stanju, ali ne znači da i prije toga nije imao problema.

Nalaz je dala i vještak internista Radojka Golijan, koja je na osnovu medicinske dokumentacije iz 2017. zaključila da svjedok može pristupiti na sud.

Golijan je prvo angažovana kao vještak, nakon čega je Vijeće angažovalo dodatne doktore, jer kako je rekla sudija Mira Smajlović, na početku nisu pribavljene potrebne informacije od porodice svjedoka.

Vijeće je prihvatilo da bude pročitano pet iskaza koje je Hodžić davao od 2005. do 2015. godine, što će biti učinjeno na nekom od narednih ročišta.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila počinjenim u Zaklopači 16. maja 1992. godine, optuženi su Radomir Pantić, Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić i Nikola Lošić.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo je na ročištu uložilo nekoliko materijalnih dokaza.

Na pitanje Vijeća, tužiteljica Dika Omerović je objasnila situaciju sa kontaktiranjem preostalih svjedoka, a sudija Smajlović je kazala da se neće moći čekati unedogled ukoliko se do nekih svjedoka ne može doći.

Nastavak je zakazan za 2. juli.

 

Marija Taušan