Članak

Neprovođenje obdukcija preminulih od koronavirusa tužiocima otežava dokazivanje

10. Aprila 2020.13:51
Odluka da se nad osobama koje su umrle od posljedica koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno ne vrše obdukcije tijela zbog nedostatka adekvatne opreme za obducente, mogu imati nesagledive pravne posljedice, kažu pravni stručnjaci.

Advokatica Tatjana Savić navodi da je vrijeme ključni faktor u utvrđivanju pravih činjenica.

“Bojim se da odluka o obustavi obdukcija kod osoba pozitivnih na COVID-19, a gdje se ukaže realna potreba za obdukcijom, znači i da su dokazi nepovratno izgubljeni kada je utvrđivanje uzroka smrti i ostalih činjenica u pitanju”, kaže Savić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ekshumacija tijela kako bi se naknadno vršila obdukcija jeste moguća, ali se u ovakvim slučajevima, tvrdi Savić, ključni dokazi mogu prikupiti samo obdukcijom koja se radi odmah nakon smrti.

Na ovaj problem nedavno je na tokom online sastanka svih tužilaštava u BiH upozorio i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Tužilaštva se za vrijeme vanrednih okolnosti suočavaju sa problemom odbijanja obdukcija koje obducenti pravdaju rizikom i nepostojanjem odgovarajućih zaštitno-tehničkih uslova za vršenje obdukcija, kazao je Tegeltija za BIRN BiH.

“Zbog toga pozivamo nadležne organe izvršnih vlasti svih nivoa u BiH za hitno obezbjeđenje zaštitno-tehničkih uslova kojim bi bilo omogućeno vršenje obdukcija za vrijeme trajanja pandemije, s obzirom da se radi o istražnoj radnji koja ne trpi odlaganje te koja protekom vremena zbog procesa propadanja leša može biti dovedena u pitanje, a to može proizvesti ogromne posljedice u pravnom smislu”, kaže Tegeltija.

Slučaj Advije Kanlić, prve žrtve koronavirusa u Sarajevu, jedan je od još uvijek neriješenih slučajeva koje istražuje Tužilaštvo Kantona Sarajevo, zbog neurađenog nalaza obdukcije. Njeni sin i kćerka, Nezir i Ehlimana, insistiraju da se obavi obdukcija tijela njihove majke i utvrdi uzrok smrti.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je dobilo izjašnjenje po izdatoj naredbi za obdukciju od dežurnog vještaka sudsko-medicinske struke u predmetu Advije Kanlić da trenutno ne postoje uslovi za sprovođenje obdukcije kod lica kod kojih je utvrđen pozitivan nalaz na koronavirus, te se u svom izjašnjenju pozvalo na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, rečeno je BIRN-u BiH iz Tužilaštva KS.

“Također smo obaviješteni da obducenti neće raditi obdukcije ni na drugim tijelima preminulih dok se ne uradi testiranje i ne utvrdi da su negativni na koronavirus. Ono što sam istraživanjem na internetu iz objavljenih dokumenata i intervjua mogla utvrditi jeste da se ni u Hrvatskoj ni u Srbiji ne preporučuju obdukcije kod oboljelih od bolesti COVID-19”, kazala je Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Ona smatra da se stav struke treba poštovati jer nikada do sada vještaci nisu “bježali od posla”.

“Naravno da sve treba i kritički preispitivati u smislu utvrđivanja da li su razlozi za neobavljanje obdukcija opravdani i da li je vještacima omogućeno da svoj rad obavljaju u skladu sa pravilima struke jer neprovođenje obdukcije može otežati dokazivanje. Mi ćemo svakako nastaviti rad na predmetima prikupljanjem drugih dokaza i medicinske dokumentacije kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela”, kaže Sarajlija za BIRN BiH.

Doktor Rifat Kešetović, član Udruženja sudskih medicinara Federacije BiH, forenzičar je iz Tuzle koji već 25 godina radi na ekshumacijama i identifikacijama nestalih u ratnim dešavanjima. Obustavu obdukcija kod osoba zaraženih virusom, smatra bitnim problemom.

“Što je period od smrti duži, šanse za utvrđivanje uslova smrti su sve manje. Razlog tome je što nestaju meka tkiva. Razuman rok za obdukciju u takvim slučajevima uglavnom je samo nekoliko dana. Ako je mehanička smrt u pitanju, dakle nasilna, gdje imamo lomove kostiju i slično, onda nije problem ni kada se uradi ekshumacija”, objašnjava Kešetović.

On dodaje da preporuke SZO-a nisu da se obdukcije obustavljaju, već da se rade uz maksimalne mjere zaštite.

“Moraju se osigurati maksimalne mjere zaštite i mislim da to ne bi trebao biti problem, da se obezbijedi jedno takvo mjesto u Federaciji BiH, gdje bi ovaj novonastali problem bio brzo riješen”, kaže Kešetović.

Umire li virus sa pacijentom, pitanje je koje je podijelilo stručnjake epidemiologe po entitetskoj liniji u BiH. Prema riječima ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića, nema bojazni od virusa nakon smrti zaraženog, dok s druge strane, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez tvrdi suprotno.

“Važno je reći da virus ne umire sa pacijentom”, istakao je Čerkez na konferenciji Federalnog kriznog štaba.

Obdukcije umrlih koji su bili pozitivni na koronavirus nastavljaju se obavljati u Republici Srpskoj.

Admir Muslimović