Članak

Suđenje za zločine u Bratuncu počinje 23. marta

10. Marta 2020.12:56
Pred Sudom BiH 23. marta, čitanjem optužnice i uvodnom riječju Državnog tužilaštva, počinje suđenje Milanu Trišiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992.

This post is also available in: English (English)

na području Bratunca koji je prošle godine deportovan iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Tužilac Tužilaštva BiH Ahmed Mešić je kazao da će u ovom predmetu saslušati 122 svjedoka, od kojih je 36 s mjerama zaštite, kao i vještaka medicinske struke. Za izvođenje dokaza, kako je rekao, trebat će mu oko 98 sati.

“Određeni broj svjedoka je u međuvremenu preminuo, tako da će se čitati iskazi, a Tužilaštvo će odustati od nekih dokaza. Za čitanje iskaza i uvođenje materijalne dokumentacije će trebati najviše pet pretresa”, kazao je tužilac Mešić.

Trišiću je na teret stavljeno da je od aprila do oktobra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz sela Hranča i mjesta Bratunac – ubistvima, nezakonitim zatočenjem, odvođenjem u logore, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

U optužnici se navodi da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), u više navrata učestvovao u napadu na selo Hranča, tokom kojeg je izvršeno nezakonito hapšenje i prisilno izmještanje više od 250 mještana. Na teret mu je stavljeno i učešće u pljačkanju imovine, koja je nakon toga zapaljena.

On je optužen i da je u maju 1992. godine učestvovao u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, zatočenih na više lokacija na području Bratunca, te u njihovom odvođenju u nepoznatom pravcu. Kako se navodi, ubistva većeg broja osoba počinio je vatrenim i hladnim oružjem, kao i tupim predmetima.

​Trišić je u oktobru deportovan u BiH iz SAD-a, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu.

Emina Dizdarević


This post is also available in: English (English)