Članak

Džananović i Gadžo: Višestruko silovanje na Alipašinom Polju

25. Februara 2020.16:36
Na suđenju za zločine počinjene u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz zaštićene svjedokinje u kojem je navela da je  tokom zatočeništva 1992. godine bila više puta silovana, i da su to uradile, između ostalih, osobe po imenu Senad i Jasmin.

Tužilac Vladimir Simović pročitao je iskaz zaštićene svjedokinje “A” iz 2015. godine, nakon što je Sudsko vijeće kazalo da je došlo do zaključka kako bi dolazak na Sud pogoršao njeno zdravstveno stanje.

Svjedokinja “A” je u iskazu navela kako je u proljeće 1992. živjela na Alipašinom Polju, te da je krajem maja ili početkom juna iste godine odvedena u “podrum zgrade blizu sportske sale”, gdje je zatekla još zatvorenih osoba.

Prema pročitanoj izjavi, istog dana je s još nekoliko vojnika došao muškarac kojeg su drugi oslovljavali kao Senada, te su počeli tući i vrijeđati zatvorenike. Naglasila je da je trpjela jake bolove.

“Isto veče došao je opet Senad. Odveo me u jedan stan i silovao. (…) Osjećala sam se bijedno, jadno i poniženo”, rekla je “A” u svom iskazu, dodavši da je to trajalo cijelu noć, te da joj je prijetio i vrijeđao je.

Prema iskazu, Senad je svjedokinju “gotovo svakodnevno silovao”, te su to činili i vojnici koje je on dovodio sa sobom. Kako je pročitano, ona je kazala i da ju je osoba koju je znala kao Jasmina više puta silovala.

“A” je 2015. godine rekla da su svakog dana i večeri Senad i vojnici ulazili u podrum i udarali zatvorenike “kao razjarene zvijeri”, te da su muškarce oblačili u “luđačke košulje”.

“Mene je Senad zvao na sprat i tjerao me da mu perem krvave noge i pod”, navela je u istrazi “A”, dodavši da je jedne prilike Senad udarao osobu po prezimenu Drašković, nakon čega je taj muškarac preminuo pred zatvorenicima.

Svjedokinja je navela kako su jednog dana Senad i drugi vojnici izveli nju i druge zatvorenike na liniju razgraničenja dok su padale granate, i da su ih tukli na povratku.

Nakon mjesec ili dva, prema iskazu, “A” je s drugim osobama prebačena u drugi podrum, gdje su također bili tučeni i izloženi lošim uslovima kao u prethodnom podrumu. Kazala je da ju je Senad i dalje odvodio i silovao, kao i grupa njegovih vojnika.

Svjedokinja “A” je, prema iskazu, u drugom podrumu bila nekoliko mjeseci, nakon čega je prebačena u kasarnu “Viktor Bubanj”, odakle je izašla u jesen 1992. godine.

Za zatvaranje, nečovječna postupanja i ubistva civila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Tužilaštvo BiH tereti Senada Džananovića zvanog Glavoguz i Edina Gadžu zvanog Kimun. Oni su optuženi kao bivši pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

S njima je bio optužen i Jasmin Erović za silovanje svjedokinje “A”, ali je u odnosu na njega odvojen postupak, te ga je Sud oslobodio krivice.

Odbrana Džananovića je rekla da bi svjedokinju upitala za identitet Senada, dodavši da su njegovog branjenika tada svi zvali Glavoguz.

Tužilaštvo je na ovom ročištu pročitalo iskaz svjedoka Boška Simića, kojeg zbog zdravstvenog stanja nije bilo moguće saslušati. On je u svojoj izjavi kazao kako je u junu 1992. godine na Alipašinom Polju doveden u stan gdje je bio muškarac za kojeg je “shvatio” da je Senad Džananović i da ga je snažno povukao u drugu prostoriju.

Kako je rekao tada, od komšija je čuo da je Džananović rodom iz Žepe ili Rogatice, gdje su mu stradali članovi porodice, te da se zbog toga “sveti Srbima”.

U izjavi 2016. godine naveo je da ga je jedne prilike udario i Jasmin Erović. Svjedok je istakao i da mu je poznato da je u podrumu njegove zgrade bio zatvor u kojem su držani Srbi, te da je čuo krike.

“Te ljude je uglavnom je dovodio Senad Džananović i njegova vojska. Znam da je Senad Džananović bio glavni u tom zatvoru. (…)”, kazao je Simić.

Odbrana Džananovića je rekla da bi ovog svjedoka upitala kako to da je Džananović odlučivao o svima, a samo ne o svjedoku.

Tužilac Simović je pročitao i iskaz preminulog svjedoka Petra Jovančića, koji je kazao da je u junu 1992. godine bio zatvoren u podrumu na Trgu ZAVNOBiH-a, te da su 18. juna zatvorenici bili odevedeni blizu sportske sale na Mojmilu dok su padale granate. Naveo je da su bili i tučeni.

Suđenje će se nastaviti 6. marta.

 

Lamija Grebo