Članak

Aćimović Srećko: Vijeće dodatno ispitalo posljednjeg svjedoka

14. Februara 2020.15:53
Saslušanjem posljednjeg svjedoka okončan je dokazni postupak na suđenju Srećku Aćimoviću, optuženom za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Sudsko vijeće ponovo je pozvalo zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH SA-2 kako bi ga dodatno ispitalo.

Saslušanje je bilo zatvoreno za javnost. Predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić objasnio je da ovog svjedoka žele ispitati u vezi sa određenim licima, o čemu je svjedok 13. oktobra 2017. govorio na zatvorenoj sjednici.

Mjere određene ovom svjedoku uključuju svjedočenje iz druge prostorije uz zaštitu lika i glasa.

Nakon svjedočenja SA-2, Odbrana je uložila jedan materijalni dokaz, poslije čega su se stranke izjasnile da nemaju drugih prijedloga dokaza.

Tužilac Ibro Bulić želio je iznijeti preciziranu optužnicu, ali je sudija Gluhajić rekao da to nije moguće učiniti nakon zaključenja dokaznog postupka. Sudija je kazao tužiocu da je trebao ranije precizirati optužnicu s obzirom da bi Vijeće moralo odlučiti da li prihvata izmjene, a Odbrana bi mogla eventualno predloži nove dokaze.

Tužilaštvo BiH tereti Aćimovića da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade, u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole u Roćeviću kod Zvornika, s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Suđenje Aćimoviću počelo je u februaru 2016. godine, a za 11. mart zakazana je završna riječ Tužilaštva.

Marija Taušan