Članak

Dudaković i ostali: Civili bježali s vojskom

3. Februara 2020.16:52
Na suđenju bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i ostalima, svjedok Državnog tužilaštva je kazao kako u zapovijedi za izvođenje operacije “Sana '95” nije naznačeno da je njen cilj likvidacija srpskog stanovništva.

Aleksandar Mrenica, nekadašnji pomoćnik načelnika štaba za operativno-nastavne poslove pri štabu Petog korpusa, ispričao je da je 1995. godine grafički i tekstualno sačinio zapovijed za izvođenje operacije “Sana ‘95”, koju je potpisao Atif Dudaković.

On je pojasnio da u svim zapovijedima za vojne operacije postoji način postupanja s ratnim zarobljenicima, te dodao da mu je poznato da je postojao sabirni centar u kasarni “Adil Bešić”.

Na upit Tužilaštva BiH šta se dešavalo sa srpskim civilnim stanovništvom tokom operacije “Sana ‘95”, Mrenica je odgovorio da je sve vrijeme bio u Bihaću, ali da je čuo priče kako je stanovništvo bježalo s vojskom.

“Nisam vidio, čuo sam iz priča. Prvi veći grad u koji smo ušli bio je Bosanski Petrovac i civili su se povlačili. Bježali su sa svojom vojskom”, rekao je.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je kazao da je istina kako u zapovijesti za izvođenje “Sane ‘95” nije naznačeno da je cilj te operacije likvidacija srpskog stanovništva, kao ni paljenje kuća, pljačkanje imovine, te rušenje crkava i kulturnih objekata.

On je istakao da nije imao saznanja o sistematskom ubijanju srpskih civila tokom operacije, kao i da nisu stizali podaci s terena o paljenju kuća i vjerskih objekata.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Enver Hadžihasanović je rekao kako je u septembru 1995. godine bio načelnik štaba u Generalštabu ABiH. Posvjedočio je da “nije saznao, nego načuo” za operaciju “Sana ‘95”.

On je objasnio kako mu je jedne prilike prije početka operacije komandant štaba Rasim Delić kazao da, ukoliko mu se obrati Dudaković za pomoć, da mu pokuša pomoći. Svjedok je naveo da se čuo s Dudakovićem, ali se nije mogao sjetiti datuma.

“Rekao je da je teško s ljudima, jer se otvorio širok front i da se boji da su ljudi premoreni – može li se pomoći u ljudstvu”, kazao je Hadžihasanović, dodavši da je od Dudakovića tražio koordinate gdje mogu sletjeti helikopteri, te da se dio vojske počeo prebacivati.

Hadžihasanović je naglasio da je ujutro helikopterom stigao Delić, koji je potom otišao u Krajinu i “preuzeo to”.

Prije saslušanja ovog svjedoka neke Odbrane su istakle da nisu dobile sve dokumente potrebne za unakrsno ispitivanje, te je ono odloženo za naredno ročište.

Hadžihasanović će 24. februara odgovarati na pitanja Odbrana.

Lamija Grebo