Članak

Pantić i ostali: Uzrok smrti prostrjelne povrede

30. Januara 2020.14:39
Na suđenju za zločine počinjene u Zaklopači kod Milića, vještak sudske medicine je konstatovao da su u tom mjestu pronađeni posmrtni ostaci osoba, od kojih su nekima uzrok smrti prostrjelne povrede, dok za određeni broj njih identitet nije utvrđen.

Vještak Zdenko Cihlarž je kazao da je od 22. do 24. juna 1998. učestvovao u ekshumaciji posmrtnih ostataka iz primarne grobnice u Zaklopači, za koje je sačinio nalaz i mišljenje.

Naveo je da je identifikovan Ibiš Hodžić, kod kojeg su utvrđene povrede noge i karlice usljed strijelnog ozljeđivanja, dok je kod Edina Salihovića uzrok moguće strijelno povređivanje karlice i lijeve natkoljenice.

Kako je rekao, Salih Avdić je stradao zbog strijelnog povređivanja karlice, trbuha i grudnog koša, a kod Mujage Salihovića je uzrok smrti povreda lobanje i kralježnice.

“Ovdje je veći broj DNK nalaza, radilo se o dva brata – Hodžić Sedin i Sadmir. Kod Sedina nije utvrđen uzrok smrti, nađen je prelom donje vilice i postmortalno oštećenje. Kod Sadmira je uzrok smrti strijelno ozljeđivanje glave, nadlaktice i obje noge”, obrazložio je vještak Cihlarž.

Prema njegovim riječima, za devet posmrtnih ostataka nije utvrđen identitet. Za jedan je naveo da je pronađena lijeva podlaktica i šaka koje pripadaju djetetu od sedam i po do osam i po godina.

Za dva neidentifikovana posmrtna ostatka, vještak je konstatovao da se radi o osobama mlađe životne dobi. Za jedan posmrtni ostatak Cihlarž je izjavio da je nesiguran uzrok smrti.

Vještak je kazao da su u grobnici pronađene dlake i tragovi sivkasto-bjeličaste mase koja asocira na saponificirano meko tkivo.

Pojasnio je da se sa saponificiranog mekog tkiva ne može uzeti uzorak za identifikaciju, dok se iz kosti može jer je srž očuvana.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila počinjenim u Zaklopači 16. maja 1992. godine, optuženi su Radomir Pantić, Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić i Nikola Lošić.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Naredno ročište zakazano je za 13. februar.

Emina Dizdarević