Članak

Dudaković i ostali: Leševi u Bosanskom Petrovcu i Krnjeluši

20. Januara 2020.16:27
Na suđenju bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i ostalima, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da je njen svekar ostao u zaseoku Lastve u mjestu Krnjeluša 14. septembra 1995.

godine, kada je drugo stanovništvo napustilo to naselje nakon “napada muslimana”, te da mu se od tada gubi svaki trag.

Radojka Kovačević ispričala je da je ona sa suprugom napustila svoju kuću, dok je njeg svekar Nikola Kovačević ostao.

“Mi smo krenuli traktorom prema Novom, Ključu. Svekar je ostao, nije htio da ide, nije htio da ostavi svoju kuću. Od tada ne znamo ništa za njega”, rekla je Kovačević, dodavši da se kući vratila nakon četiri i po godine, te da je potom popravljala srušenu kuću, u kojoj danas živi.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Mile Ribić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da je uhapšen 14. septembra 1995. godine, te da je u Sekretarijatu unutrašnjih poslova (SUP) u Bosanskom Petrovcu bio 135 dana.

Ribić je ispričao da je zajedno s još nekoliko osoba odvođen da sakuplja leševe vojnika i civila u Bosanskom Petrovcu i tijela vojnika u Krnjeluši (općina Bosanki Petrovac). Kako je izjavio, riječ je bila o muškarcima – u Bosanskom Petrovcu bilo je 11, a u Krnjeluši osam tijela.

“Sve mlađi, u uniformi naše vojske, Vojske Republike Srpske”, kazao je Ribić govoreći o tijelima u Krnjeluši.

On nije mogao da se odredi da li ga je na “kupljenje leševa” vodila vojska ili policija.

Na pitanja Dudakovićevog branioca Asima Crnalića i Vijeća, kako zna da su na tijelima bile uniforme VRS-a, svjedok je odgovorio da on to ne zna reći.

“Ne znam, tako mi je izletjelo pa sam rekao”, kazao je svjedok, dodavši da nije vidio ambleme.

Odgovarajući na pitanja Ifeta Ferageta, branioca Fatmira Muratovića, svjedok je rekao da su se prema njemu u SUP-u odnosili korektno, te da se mogao kretati, ali da mu nije bilo do kretanja jer se nije osjećao sigurno.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar.

Albina Sorguč