Članak

Dudaković i ostali: Posmrtni ostaci oca i brata u dvorištu kuće

23. Decembra 2019.17:46
Na suđenju bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i ostalima, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je da su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci njenog oca i brata, koji su, kako je navela, ostali u selu Oraško Brdo (općina Bosanski Petrovac) 1995. godine.

Slavka Stipić je ispričala da su posmrtni ostaci njenog oca Miće i brata Dušana Ćulibrka pronađeni u dvorištu kuće.

“Od oca su pronađeni kompletni posmrtni ostaci, a od brata nisu, 2013. godine. Vršena je identifikacija, preuzeli smo posmrtne ostatke, oni su sahranjeni u Prijedoru 2016. godine”, kazala je Stipić.

Svjedokinja je rekla da su njen brat i otac ubijeni, a na pitanje Odbrane je pojasnila da je to zaključila na osnovu činjenice da su, kako je navela, “nađeni tu gdje su nađeni”.

Asim Crnalić, branilac optuženog Dudakovića, kazao je da postoje službeni dokumenti patologa da nije bilo moguće utvrditi uzroke smrti njenog oca i brata, na što je svjedokinja rekla da se trenutno ne može sjetiti da li je utvrđivan uzrok smrti.

Na pitanje Odbrane da li je iko vidio da su njen brat i otac ubijeni, svjedokinja je odgovorila da niko nije ni bio tu, kad su svi pobijeni.

Svjedokinja je kazala da je ona bila u Sanskom Mostu dok nije, kako je navela, “počela ofanziva” u septembru 1995. godine, kada je pao Petrovac.

“U Sanskom Mostu je nastao haos. Mi smo otišli za Prijedor”, rekla je svjedokinja.

Dodala je da su u Oraškom Brdu osim oca i brata ostali i rođaci Mirko i Boro Ćulibrk, s kojima su trebali da izađu iz sela.

“Iz sela su izbjegli svi, rekli su da će izaći s njima. Čekala sam ih u Sanskom Mostu. Nisu su se pojavili”, izjavila je svjedokinja.

Ona je kazala da posmrtni ostaci rođaka nisu pronađeni.

Na pitanje Odbrane svjedokinja je potvrdila da je rođak Mirko vjerovatno bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) i da zna da je bio ranjen na dinarskom ratištu.

Svjedokinja je na pitanje Odbrane da li, kada kaže “Oluja”, misli na vojno-redarstvenu akciju Hrvatske vojske (HV), odgovorila da misli na akciju Petog korpusa, te da nije čula za drugu “Oluju”.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Ljiljana Novaković, druga svjedokinja na ovom suđenju, koja je iskaz dala prije svjedokinje Stipić, izjavila je da je u selu Krnjeluša (općina Bosanski Petrovac) ostao njen stric Ilija Stupar i da je nestao.

Novaković je navela da je rođak ispričao njenim roditeljima, koji su to prenijeli njoj, da je stric “ostao u svojoj kući i da je nestao iz svoje kuće”.

Potvrdila je da je njen stric 1995. imao 92 godine.

Nastavak suđenja je 6. januara.

Albina Sorguč